Societat

No és broma: aquest és l’aliment que costa un euro més que fa sis mesos

Una nova sacsejada als preus bàsics de la cistella de la compra

Comparteix

Imatge d'arxiu d'un treballador en un supermercat. / LleidaDiari.cat
Imatge d'arxiu d'un treballador en un supermercat. / LleidaDiari.cat

En les darreres setmanes, hem viscut una nova pujada brusca del preu dels ous, especialment en les categories més econòmiques.
La dotzena d’ous categoria M de jaula o de terra —els més barats— costa avui un euro més que fa sis mesos.
Per què tornen a pujar? On s’atura aquesta escalada?

Analitzem l’evolució d’aquest producte bàsic i comprovem, un cop més, l’efecte ploma i coet: els preus pugen ràpid, però baixen lentament.

Els ous… d’or?

Si hi ha un producte que reflecteix l’encariment general dels aliments d’aquest últim any, són els ous.
Ja a la primavera es va detectar un fort augment, fruit d’una tendència inflacionista que s’arrossegava des de feia temps.
Ara, per segona vegada aquest 2025, el seu preu torna a sacsejar la butxaca dels consumidors. I ho fa amb un aliment essencial, omnipresent a la nostra cuina i sovint alternativa a la carn o al peix, que també s’han disparat.

És normal, doncs, que molts compradors es preguntin què està passant amb els ous i temin arribar a situacions com les viscudes fa mesos als EUA, on gairebé no n’hi havia o costaven fins a un dòlar la peça.

Pujades del 137% des del 2021

Diferents estudis, com el nostre observatori mensual de preus, mostren un increment sostingut des de fa anys.
Des de la primavera del 2024, el preu ha continuat pujant, i des del 2021 l’augment arriba al 137% en les categories més econòmiques.

Els ous camperols han pujat uns 0,73 € per dotzena, i els biològics, uns 0,48 €.
Els més barats són els que més s’encareixen, tant en valor absolut com percentual.

Quatre raons que expliquen aquesta pujada

1️⃣ L’augment del preu en origen

En els darrers cinc anys, el preu a origen ha viscut diverses pujades i baixades.
Tot i que a mitjan 2023 semblava estabilitzar-se, a finals de 2024 va tornar a pujar amb força.
El descens posterior gairebé no s’ha notat al supermercat, i ara els preus han tornat a repuntar.
És un clar cas d’efecte ploma i coet: quan pugen, ho fan de seguida; quan baixen, costa molt més.

2️⃣ Els brots de grip aviària

La grip aviària ha afectat greument algunes granges de gallines.
Com a conseqüència, s’han hagut de sacrificar milers d’animals, reduint l’oferta i impulsant els preus a l’alça.
El mateix fenomen va provocar una crisi d’ous als Estats Units fa uns mesos.

3️⃣ El canvi d’hàbits de consum

Cada cop més consumidors trien ous de gallines criades en llibertat o de producció ecològica.
Això ha obligat els supermercats a reduir la presència d’ous de gàbia.
El canvi de model té un cost: produir ous “feliços” és més car, i això repercuteix directament en el preu final.

4️⃣ El marge dels intermediaris

Els ous són un producte bàsic i d’atracció comercial.
Els preus són molt similars entre supermercats i les pujades són pràcticament idèntiques.
Tot i que els marges podrien ajustar-se, les cadenes traslladen ràpidament les pujades en origen, però no les rebaixes.
Per això, el consumidor acaba pagant més, fins i tot quan el cost de producció disminueix.

Cap a on anem?

El mercat dels ous continua sent molt sensible a qualsevol alteració en costos o producció.
Els experts adverteixen que, sense mesures que garanteixin estabilitat en el sector, els preus podrien mantenir-se elevatsfins ben entrat el 2026.
Mentrestant, per a moltes llars, l’ou ha passat de ser un aliment assequible a un producte gairebé de luxe.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per què la carn més vermella no sempre és la millor? T’ho expliquem!
Els experts alerten: la disfunció erèctil ja no és només cosa de l’edat

Últimes Noticies

També et pot interessar