La verema dels cellers de DO Penedès ha començat amb la previsió de collir, en el millor dels casos, la meitat de raïm que l’any passat per culpa de la sequera. La manca de pluges ha anat debilitant als ceps fins al punt que aquest any moltes vinyes han deixat de produir o directament han mort. Francesc Olivella, director de la DO Penedès, reconeix que la situació és «molt complicada» i que molts pagesos estan «lluitant» per salvar les seves vinyes després de tres anys molt secs. Malgrat la baixa producció, es preveu que el raïm tingui una qualitat «excel·lent».
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
«Nosaltres, que estem en alçada, collirem entre un 50% i un 60% menys que l’any passat, que ja va ser molt dolent, però d’altres directament no colliran res», es lamenta Josep Mitjans, propietari de la bodega Loxarel. Per la seva part, Francesc Olivella recorda que «després de la verema del 2020, que ja es va veure afectada per una plaga molt important de míldiu que va reduir la collita un 40%, les tres següents, comptant la d’enguany, han estat condicionades per una sequera de les que no es recorden».
Malgrat la magra collita, s’espera que la qualitat del fruit sigui «molt bona». Les temperatures suaus dels mesos de juny i juliol han permès una maduració «tranquil·la» del raïm que ha retardat unes setmanes l’inici de la verema respecte els dos últims anys. El director de la DO Penedès atribueix la baixa pluviometria al canvi climàtic i reconeix que el consell regulador, de la mà de productors i cellers, ja està treballant per adaptar-se a les noves circumstàncies per garantir el futur.
Els productors confien que si durant el proper any «plou el que ha de ploure» la situació es pugui reconduir. Pel que fa a la DO, reconeixen que és possible que les noves condicions hagin arribat per quedar-se i que l’única solució passi per adaptar-s’hi buscant noves varietats, tècniques de cultiu i marcs de plantació.