Catalunya Diari

41 formatges es donaran cita a la Seu d'Urgell a la 19a Fira de Formatges Artesans del Pirineu

41 formatges es donaran cita a la Seu d'Urgell a la 19a Fira de Formatges Artesans del Pirineu| Redacció - Fotografia: Facebook Fira Sant Ermengol

 

La 19a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que s'emmarca dins la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, comptarà enguany amb un total de 41 productors de formatge procedents de tot el Pirineu: 21 del Pirineu català; 6 del Pirineu francès; 4 del Pirineu aragonès; i 9 del Pirineu basc. Pel que fa al formatge convidat a la fira d'enguany serà Quesería Los Valles, DO Gamoneu (Picos de Europa, Astúries). 

De tots els formatges que es presenten a la fira, 23 són de llet d'ovella, 16 de llet de cabra i 12 de llet de vaca. Pel que fa al tractament de la llet, 31 dels formatges són elaborats amb llet crua, i 13 amb llet pasteuritzada. I respecte la procedència de la llet, 29 tenen ramat propi, i 13 compren la llet a ramaders.
 
La Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que es troba ubicada a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell, presentarà aquest any una nova distribució dels estands dels formatgers amb l'objectiu de fer més espaiós aquest recinte firal i fer-lo més transitable pels visitants.
Com cada any, els visitants podran adquirir un tiquet degustació (8 euros) que dóna dret a fer 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. Els vins són DO Montsant, cervesa artesana del Montseny i aigua Pineo. També inclou una degustació a l'Espai Tast Km0-Gustum. Els visitants també poden comprar formatges en cadascun dels estands dels 41 formatgers que seran presents en aquesta dinovena fira de formatges artesans del Pirineu. 
 
19è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu 
Des de l'inici d'aquesta fira es porta celebrant un prestigiós concurs on es presenten més de 100 tipus de formatges en les 9 categories establertes, en funció de la diversitat de formatges que s'elaboren als Pirineus. El certamen està dotat econòmicament. Es lliuren tres premis per categoria: diploma medalla d'or, diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze. Els diplomes medalles d'or reben un premi de 300 euros. El concurs, que té lloc al mateix espai firal dels formatges, s'iniciarà a les 10.30 hores de dissabte 19 d'octubre on un jurat format per uns quaranta experts en formatges es reuneix per tastar i valorar els més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol vall del Pirineu. Els visitants a la fira podran seguir el transcurs del concurs. A les dues del migdia tindrà lloc l'acte de lliurament de premis en el mateix espai de la fira de formatges artesans del Pirineu. 
 
La nominació Amic del Formatge d’enguany és pels germans Sergio y Javier Torres del restaurant Dos Cielos, situat al Hotel ME a Barcelona (www.doscielos.com), amb una estrella Michelin. A la seva oferta gastronòmica disposen d’un dels millors carros de formatges que podem trobar actualment
 
Aules de tast
També al recinte firal de la pista polivalent hi trobarem les aules de tast que complementen la fira de formatges artesans del Pirineu i que ofereix activitats per a petits i gran al voltant del formatge. Les activitats per a nens, amb la col·laboració de l’Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell aportarà tres Jocs de l’Hostaler, mentre que l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu realitzarà dos tallers d’elaboració de formatges.
 
Pel públic adult, hi haurà vuit tastos guiats de formatges del Pirineu, vins, cerveses, entre d'altres productes. El preu de les sessions a les aules de tast és de 6 euros. Hi haurà venda anticipada a Turisme de la Seu a partir de dilluns 14 d’octubre. 


Comentaris

envia el comentari