Catalunya Diari

50 detinguts en una operació contra el contraban de tabac

50 detinguts en una operació contra el contraban de tabac| Redacció - Fotografia: Guardia Civil

 

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, en el marc de l'operació 'Smuggling-Pentágono', han detingut 50 persones de diverses nacionalitats, amb edats compreses entre els 21 i 70 anys, que es dedicaven a distribuir tabac de contraban des d'Andorra i Gibraltar fins a diferents punts del territori nacional. Se'ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal, associació il·lícita, contraban, contra la propietat industrial, frau a la hisenda pública, falsedat i tràfic de drogues.

Els agents els han confiscat més de 266.800 paquets de diverses marques que no tenien els precintes legals. El valor al mercat ascendiria a més d'1.150.000 euros. A més s'estima que des de l'any 2013 havien introduït més de 500.000 paquets, el que suposa un valor superior als 2.000.000 euros.
 
L'operació, que s'emmarca dins del pla anual de control de frau, s'ha dut a terme a les províncies de Lleida, Tarragona, Biscaia, Madrid, Salamanca, Càceres, Badajoz, La Corunya, Lugo, Ourense i Pontevedra. La investigació va començar després de detectar una persona que podria estar adquirint al Principat d'Andorra paquets de tabac per comercialitzar de forma irregular a Espanya. Els agents van tenir coneixement que aquesta persona era integrant d'una organització internacional que es dedicava a comercialitzar tabac de contraban assentada a Andorra.
 
Introduïen el tabac a través de rutes per la muntanya
Després d'això, es va identificar a cadascun dels integrants de la xarxa i es van detectar grans partides de tabac que eren introduïdes en aquest país a través de rutes de muntanya per dipositar-les en magatzems i trasters ubicats en localitats de Catalunya. Des d'aquí, les distribuïen a diversos punts de la geogràfica espanyola. El tabac era introduït mitjançant diverses modalitats, a través de les 'mugas' (senders muntanyencs pels Pirineus), empreses de paqueteria i mitjançant el transport en vehicles, uns amb doble fons i en altres casos utilitzant turismes "llançadora".
 
En el transcurs de l'operació s'han detectat 27 enviaments de tabac de contraban procedents d'Andorra i Gibraltar, com el practicat a La Portela (Lleó), en el qual es va interceptar una furgoneta procedent d'Andalusia que transportava més de 25.000 paquets de tabac "falsificat ", conegut com a rèplica, amb un valor estimat de més de 100.000 euros, amb destinació a la província de La Corunya.
 
Així mateix, els agents han registrat trasters, domicilis, garatges i naus industrials propietat dels ara detinguts, en què s'han confiscat 21 vehicles, 635 grams de droga (cocaïna, haixix, marihuana i heroïna), i efectes que utilitzaven per a la comissió dels seus il·lícits penals (ordinadors, emissores, telèfons i gps). A més, s'ha trobat nombroses proves de les elevades guanys que atresoraven els contrabandistes i s'han confiscat 143.000 euros en bitllets de divers valor.
 
D'altra banda, al mercat de Santa Lucia (La Corunya), conegut focus de distribució de cigarrets de contraban i productes falsificats, es van realitzar més de 50 registres, s'han intervingut també 20 tones de roba falsificada amb una valoració propera als 10 milions de euros i es va desmantellar un punt de venda de tabac de contraban en una actuació en què van intervenir més de 70 agents. 
 
En la investigació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció nº 1 de Lugo, han participat agents de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lugo, Lleida i Salamanca, així com membres de les Unitats Regionals de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Galícia, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Andalusia i Madrid.


Comentaris

envia el comentari