Catalunya Diari

700 fotografies i filmacions domèstiques com a testimonis inèdits del segle XX a Tàrrega

700 fotografies i filmacions domèstiques com a testimonis inèdits del segle XX a Tàrrega| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

Tàrrega ha inaugurat l'exposició documental 'Arxius de família', en què s'exhibeixen per primer cop al públic fotografies i filmacions realitzades per particulars al llarg del segle XX a la ciutat. La mostra, que romandrà oberta al Museu i a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell fins al 26 de juny, ofereix una perspectiva inèdita de la Tàrrega dels segles XIX i XX mitjançant documents gràfics enregistrats des dels àmbits amateurs i domèstics.

A través d'una crida popular, famílies de la capital de l'Urgell han aportat tot aquest material privat. Els comissaris de l'exposició, Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, n'han fet una selecció i finalment s'exhibeixen 700 fotografies i 105 minuts de cintes domèstiques. El resultat és una evocació de la Tàrrega dels dos darrers segles a partir d'imatges inèdites de la vida quotidiana de la gent, no tant del grans fets històrics sinó dels hàbits i costums. 
 
La mostra es podrà visitar fins al proper 26 de maig al Museu Comarcal de l'Urgell, al carrer Major, 11, i a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell, al carrer de Les Sitges. L'horari d'obertura al públic és de dilluns a dimecres, d'11.00 a 14.00 hores, i de dijous a diumenge, d'11.00 a 14.00 hores i de 19.00 a 21.00 hores. 
 
El projecte 'Arxius de família' està organitzat per la Regidoria de Cultura mitjançant el Museu Comarcal de l'Urgell, el Museu Cal Trepat i l'Arxiu Comarcal de l'Urgell. "La proposta vol recollir el testimoni visual deixat pels amateurs de la fotografia i el cinema de Tàrrega i traslladar al públic tot aquest patrimoni documental", expliquen Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta. "Hem alliberat dels calaixos de la memòria aquests documents reservats a l'àmbit familiar i anònim per reconstruir el nostre imaginari com a poble", afegeixen. Val a dir que aquest projecte de recerca cultural i etnogràfica ha aconseguit inventariar un total de 7.000 instantànies (des de la segona meitat del segle XIX fins a l'any 1980) i més de 1.000 minuts de pel·lícula domèstica (filmats entre els anys 1956 i 1987).
 
L'exposició està integrada per diversos formats: pel·lícules de Super 8, filmacions de vídeo, reproduccions de fotografies i originals vintage d'època, els més antics de l'any 1870. Tot plegat ha estat cedit per una seixantena de famílies i particulars, a més dels fons de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i el Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega. El material s'ha agrupat per blocs temàtics: retrats, temps d'oci, treball, actes familiars (festes, casaments, comunions), activitats socials,... A l'Arxiu Comarcal de l'Urgell s'exposen també plaques de vidre (els antics negatius) del fotògraf targarí Miquel Martí Florensa. Així mateix s'ha editat un llibre i un DVD que glossa l'essència de l'exposició. A més, un cop clausurada la mostra, el material digitalitzat es dipositarà a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell.


Comentaris

envia el comentari