Catalunya Diari

80.000 persones visiten la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt

80.000 persones visiten la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt| Redacció - Fotografia: Fira del Torró

 Una fira que enguany compleix 25 anys i que ho va celebrar en un acte amb més de 500 persones al Casal Agramuntí, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i on es va fer recordatori d’aquestes 25 edicions amb un emotiu audiovisual i es van homenatjar les 4 dones de la cuita que des de la primera edició elaboren torró a la mateixa fira i el reparteixen recent fet a tots els visitants en un dels espais més emblemàtics com és l’Espai de la Cuita.
 
Enguany, la direcció de la Fira ha fet una aposta cap a la introducció del torró i la xocolata a la pedra a la gastronomia i per aquest motiu s’ha creat un nou espai de degustació al pavelló agroalimentari, a més de l’Aula del Gust per on han passat els millors cuiners i pastissers del país, elaborant postres i receptes a partir del torró i la xocolata a la Pedra. Per altra banda, la fira ha estrenat un blog gastronòmic on els bloggers de referència del moment han estat penjant-hi receptes a base dels dos productes estrella d’Agramunt.
 
Més zones d'aparcament
Amb una posada en escena renovada, la Fira s’ha hagut de readaptar a la massiva afluència de l’any passat i per aquest motiu s’han habilitat més zones d’aparcament. La inauguració de la Fira va anar a càrrec del president de la Diputació, Joan Reñé, que va destacar que "la Fira és fruit de l’esforç de tot un poble, orgullós de la seva producció, que la fet conegut a tot el paí"”. Per altra banda, l’alcalde d’Agramunt es va mostrar molt satisfet i en el seu discurs inaugural va reclamar la distinció d’Indicació Geogràfica Protegida per a la Xocolata a la Pedra i la responsabilitat que rep la direcció de la fira per a projectar-la cap al futur amb aquests 25 anys d’història.
 
La Fira de la Xocolata a la Pedra d’Agramunt és un aparador de les noves tendències d’aquests dos productes i on es presenten les novetats per a la temporada. Cal destacar la presentació d’una línia de torrons amb fruits exòtics creada pel cuiner de l’escola del Bulli, Albert Adrià. L’espai infantil també ha acollit activitats en les quals els més menuts han pogut elaborar postres i pastissos a base dels ingredients del torró com la mel, el sucre, l’avellana o l’ametlla, les clares d’ou i el pa d’àngel.
 
La institució que organitza la cuita del torró, és a dir, l’espai on s’elabora in situ el torró d’Agramunt i s’ofereix als visitants, ha estat distingida amb el Torronaire d’Honor 2013. Aquesta distinció l’otorguen els menestrals torronaires de la vila a aquelles persones o entitats que han treballat per al foment i promoció del torró d’Agramunt. La cuita del torró està formada per les 4 dones torronaires que reparteixen el torró i un mestre torronaire que l’elabora en un perol a la mateixa fira. L’entitat forma part del Patronat de la Fira.
 
20 anys de Transiscar
Paral·lelament a la Fira, enguany s’ha celebrat la 20a edició de la Transiscar, una de les curses de Bicicleta de Muntanya més important del circuït català, amb més de 600 participants. En l’edició d’aquest any també s’ha celebrat la Cursa del Torró – Correstel, una cursa atlètica de 15 quilòmetres de recorregut que forma part del circuït de curses per la independència i que ha tingut la seva prova final a Agramunt, amb 230 participants que han sortit de Concabella i han arribat a Agramunt.
 
Els visitants de la Fira també han pogut gaudir del patrimoni arquitectònic, cultural i artístic d’Agramunt. Durant tot el cap de setmana s’han pogut visitar l’Església de Santa Maria, el refugi antiaeri, el Museu de Poesia Visual Lo Pardal o l’Espai Guinovart. Aquest darrer espai ha organitzat una creació al carrer a càrrec de l’artista Andrea Btoy, que s’ha instal·lat en un dels punts més cèntrics de la Fira per pintar un graffitti que posteriorment s’ha afegit a la sala d’exposicions de l’Espai Guinovart.


Comentaris

envia el comentari