Catalunya Diari

9 de novembre de 2014: Vols que Catalunya sigui un Estat?

9 de novembre de 2014: Vols que Catalunya sigui un Estat?| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya (Arxiu)

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dijous que la consulta d'autodeterminació de Catalunya es realitzarà el diumenge 9 de novembre de 2014 i que inclourà una pregunta amb dos subapartats, després d'aconseguir un principi d'acord amb ERC, ICV-EUiA i la CUP.

La primera pregunta que proposa és 'Vol vostè que Catalunya esdevingui un Estat?', i en cas afirmatiu: 'Vol que aquest Estat sigui independent: si o no?'. Així ho ha anunciat Mas al Palau de la Generalitat, on ha estat acompanyat per la vicepresidenta, Joana Ortega, el portaveu del Govern Francesc Homs, i els líders amb els quals s'ha reunit des de migdia: Jordi Turull (CDC), el conseller Ramon Espadaler (UDC), Oriol Junqueras (ERC) , Marta Rovira (ERC), Joan Herrera (ICV) , Joan Mena (EUiA), David Fernández i Quim Arrufat (CUP).
 
Mas ha iniciat la seva compareixença assegurant que la negociació va començar dimarts, que l'acord s'ha aconseguit en dos dies, i ha posat de manifest que és un consens "amplíssimament majoritari", encara que ha lamentat que no hi hagi el PSC.
 
Clara i molt inclusiva
Mas ha definit la pregunta com "clara i molt inclusiva" i que s'ha aconseguit donar compliment als compromisos que van adoptar els partits favorables a la consulta amb els ciutadans en les passades eleccions autonòmiques.
 
Després emplaçar l'Estat a col·laborar amb les institucions catalanes per fer realitat la consulta , ha afirmat que s'ha triat datar pel 9 de novembre perquè és el dia que "millor convenia per a l'èxit d'aquest procés democràtic". I ha concretat: "Ja hi haurà temps perquè l'Estat i les institucions puguin negociar".
 
Finalment, el president del Govern ha instat el Govern central a seguir els mateixos passos del Regne Unit amb Escòcia i, després de ressaltar que aquest "principi d'acord" l'hauran de ratificar els òrgans de govern tots els partits signants, ha agraït el consens, la generositat i la col·laboració dels negociadors.


Comentaris

envia el comentari