Catalunya Diari

Activats els plans Inuncat i Procicat pel temporal de pluja i vent que s’espera aquest dimecres a bona part del país

Activats els plans Inuncat i Procicat pel temporal de pluja i vent que s’espera aquest dimecres a bona part del país| Text i fotografia: ACN

 

Protecció Civil ha emès una prealerta del pla per inundacions Inuncat per la previsió que hi pugui haver acumulacions d’aigua i creixement de rius i rieres a causa de la pluja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu des de la matinada d'aquest dimarts i durant tot el dimecres a gran part del territori. 

També es preveu un episodi d’onatge fort que pot provocar incidències en el front marítim. A banda s’ha emès una prealerta del pla Procicat pel vent que es preveu que dimecres afecti tot el terç nord-oest en especial a les zones de muntanya i també al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
Al Pirineu Occidental, a les comarques del Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell, on l’SMC preveu l’acumulació de pluja abundant des de la matinada de dimarts i durant tot el dimecres, hi pot haver creixement dels nivells dels rius a les capçaleres de les dues Nogueres (Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana) i la possibilitat de desbordaments locals. Cal tenir en compte que les pluges de dimecres s’afegirien als registres “significatius” de les últimes hores que ja han incrementat els nivells dels rius d'aquesta zona, segons s’indica des de Protecció Civil.
 
Pel que fa al litoral i, principalment, al prelitoral des de la Selva fins al Baix Camp on l’SMC també ha previst pluja abundant, rius i rieres poden créixer de forma sobtada si l’episodi de pluja és persistent. No es descarta que es puguin incrementar els cabals dels rius en altres punts de l’interior de les comarques interiors de Tarragona i de les comarques de Lleida si les pluges abundants es desplacen cap a aquestes zones al llarg del dia.
 
A més, segons l’SMC les pluges també podran ser intenses en algun moment i de forma local a punts de la meitat est del país i per tant en aquests àmbits es podrien generar incidències localment per acumulacions d’aigua en zones urbanes. L’episodi de pluges s’iniciarà al matí per la part sud i anirà avançant direcció nord.
 
El litoral es veurà afectat també per l’episodi de fort onatge previst per l’SMC per demà i que s’intensificarà a partir de migdia a la part central i nord de la costa. El temporal provocarà onades de mar cap a terra (d’origen sud i est) que podrien superar els 2.5 metres i per tant provocar afectacions, inclosa alguna inundació local, en punts del front marítim.


Comentaris

envia el comentari