Catalunya Diari

Activen l'Allaucat per risc d'allaus a l'Aran-Franja Nord Pallaresa

Activen l'Allaucat per risc d'allaus a l'Aran-Franja Nord Pallaresa| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest diumenge la fase d’alerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT) d'acord a les dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que ha emès un nou butlletí d’allaus en què qualifica de grau 'molt fort' (5 sobre una escala màxima de 5) el perill d’allaus a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa (Vall d'Aran i Nord Pallars Sobirà) al llarg del matí.

L’augment del perill és degut a la continuació de les nevades i especialment a l’increment de la intensitat del vent de nord, previst per aquest migdia. Des de l’inici de la nevada han caigut de l’ordre de 100-120 centímetres de neu seca, gruix que es pot incrementar en uns 20 cm més al llarg del dia. El vent sobrecarregarà els vessants orientats entre nord-est, est, sud-est, sud i sud-oest on és possible que es produeixin allaus de grans dimensions que puguin arribar a fons de vall. Poden tenir efecte destructiu degut a l’efecte aerosol, propi de neus molt fredes i lleugeres com l’actual.
 
Un cop passi el màxim d’activitat d’allaus, previst durant aquest diumenge, progressivament el perill tornarà a disminuir a 'fort' (4). A la resta de zones del Pirineu Occidental i Oriental el nivell de perill continua igual que ahir, entre 'marcat' (3) i 'moderat' (2).
 
Prealerta Procicat per vent i prealerta Neucat
Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del pla Procicat pel fort vent que ha de bufar sobretot a les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre durant tot el dia d'avui ja des del matí, i també a gairebé tot el Pirineu, a les cotes més altes, a partir del migdia. També està en situació de prealerta el pla Neucat per la previsió de noves nevades aquest diumenge al Pirineu Occidental i possiblement també a cotes altes de les comarques de Terres de l’Ebre (Terra Alta, Montsià i Baix Ebre).
 
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la prudència en la mobilitat a zones de muntanya, portar el vehicle preparat (cadenes, telèfon mòbil carregat, manta o roba antic, aigua i aliments calòrics) i consultar afectacions viàries. Cal tenir precaució amb el vent en les activitats a alta muntanya si el vent bufa fort i realitzar-les només si es poden fer de forma segura.


Comentaris

envia el comentari