Catalunya Diari

Agramunt es converteix aquest cap de setmana en el centre de la cultura del dolç amb la Fira del Torró i la Xocolata

Agramunt es converteix aquest cap de setmana en el centre de la cultura del dolç amb la Fira del Torró i la Xocolata| ACN - Fotografia: Facebook Fira del Torró

 

Agramunt celebrarà els dies 8 i 9 d'octubre la 28a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la pedra, un certamen que convertirà aquest localitat en el centre neuràlgic de la cultura del dolç d'arreu del món. Un total de 80 expositors es donaran cita en aquesta fira, que s'espera arribar als 80.000 visitants.

Els visitants podran degustar diversos tipus de torró, com es feia fa més de 300 anys, i en paral·lel també gaudir d'innovacions de sabors i ingredients que trenquen amb qualsevol tradició.
 
La directora de la fira, Fàtima Puig, ha destacat l'encert dels organitzadors de modificar l'estratègia de la fira a partir del 2009 convertint l'esdeveniment en una fira monogràfica i especialitzada en el món del dolç. Gràcies aquest canvi estratègic, la fira s'ha consolidat en el mercat català i s'ha convertit en una referència, ha reblat Puig. La directora de la fira, però, també ha afegit que en l'exposició també hi ha un apartat multisectorial per ajudar a la projecció d'altres empreses i productors de la comarca a presentar els seus productes, encara que no formin part del sector del dolç. 
 
En l'edició d'aquest any, la fira ocuparà 14.000 metres quadrats amb 80 expositors i es preveu superar la xifra de 80.000 visitants que es van registrar l'any passat. A més d'aquesta superfície, hi haurà 140 parades al carrer annexes a la fira que ocuparan 9.000 metres quadrats de superfície. 
 
Novetats d'aquest 2016
El jove pastisser David Gil, del laboratori dirigit per Albert Adrià, ha explicat algunes de les novetats de torrons que es presentaran a la fira on destacaran el torró fet en base de vinagres de Mòdena i gerds, el torró de tòfona blanca i el de galeta de sèsam amb curri, entre d'altres. 
 
La Fira disposa de tres pavellons monogràfics. El més ampli és el dedicat a l'agroalimentació, amb una aula de demostració de tasts de productes que estan a l'exposició i un espai de cuinetes de 100 metres quadrats destinat a jocs per a canalla entre 3 i 12 anys.  El segon pavelló per dimensió és el Dolç. En aquesta està ubicada una carpa de la cuita on es faran demostracions en directe de la cuita del torró d'Agramunt i d'elaboració de xocolata a la pedra. En aquest pavelló també hi haurà l'aula del gust on també es faran demostracions de productes de pastisseria de destacats pastissers.  Finalment, el tercer pavelló és el multisectorial on estaran ubicats els expositors i els comerciants de la localitat. 
 
En paral·lel a la celebració de la fira i com es fa en cada una de les edicions dels últims anys el certamen organitza un conjunt de conferències coordinades per Pep Palau i Pep Nogué, gastrònom i director de l'empresa Pep Palau i xef assessor i consultor gastronòmic, respectivament. 
 
En aquesta 28ena edició hi haurà conferències del pastisser Lluís Costa, Albert Enrich, restaurador i propietari dels restaurants 'La Mar Salada' i 'Can Ros', Lluís Riera, pastisser i xocolater propietari de la pastisseria 'Cacau' d'Olot, Marco Leone, tècnic italià en restauració i turisme, David Gil, cap de pastisseria del grup 'elBarri' d'Albert Adrià, Eric Otuño, xef pastisser a l'escola d'Hosteleri Hofmann i el periodista Isma Prados. 
 
Aquest any també la Fira organitza la II edició de la ruta gastronòmica del torró i la xocolata a la pedra. Entre l'1 i el 31 d'octubre deu restaurants de les comarques de l'Urgell, la Noguera i la Segarra oferiran un menú especial basat en el torró i la xocolata de pedra. 


Comentaris

envia el comentari