Catalunya Diari

Agramunt instal·la sensors al riu Sió per preveure noves riuades

Agramunt instal·la sensors al riu Sió per preveure noves riuades| Redacció - Fotografia: Ajuntament d'Agramunt

 

L’Ajuntament d’Agramunt ha instal·lat un conjunt de sensors a diversos punts de la llera del riu Sió amb l’objectiu de conèixer amb temps suficient una possible rovinada. Cal recordar que en la riuada del passat 3 de novembre, a la capçalera del riu Sió van caure durant la matinada 140L/m2 i a Agramunt gairebé no va ploure. 

El nou sistema de prevenció està format per un pluviòmetre que està situat al naixement del riu i dos equips autònoms de mesura de cabal aigües avall. Aquests aparells donaran informació de l’estat del riu en tot moment a través d’un aplicatiu mòbil que avaluarà el nivell de risc en cada moment. Aquesta aplicació un cop estigui testejada pels responsables de l’Ajuntament, es posarà a disposició de tots els veïns. 
 
Aquest projecte ha tingut un cost de 27.600 euros que ha sufragat inicialment l’Ajuntament d’Agramunt, tot i que diversos municipis de l’Urgell i la Segarra ja han confirmat la seva voluntat de disposar d’aquest sistema d’informació i a participar econòmicament en el projecte.
 
En aquest sentit, l’Ajuntament d’Agramunt ja va traslladar la problemàtica de no disposar d’informació suficient a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que en una reunió mantinguda fa pocs dies amb el consistori va coincidir en la necessitat de disposar de més informació al moment d’aquesta zona.
 
L’Ajuntament, veient que en gairebé un any no s’ha fet cap moviment al respecte, ha decidit instal·lar aquest sistema. Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “davant de situacions com la del passat 3 de novembre -en la que quatre dones van morir ofegades en una residència d'Agramunt-, totes les administracions hem d’aprendre i fer tot el possible per evitar que no es tornin a repetir. Per això, des de l’Ajuntament d’Agramunt estem fent tot allò que serveixi per millorar la seguretat de les persones, tot i que entenem que no és un tema local sinó d’àmbit territorial”. Els municipis afectats es van reunir amb els consells comarcals de la Noguera, de l’Urgell i de la Segarra per demanar col·laboració i suport institucional per trobar ajuts necessaris per fer front a la despesa d’implementar aquests equips. De moment, encara no s’ha rebut cap concreció al respecte.
 
El nou sistema serà testejat durant les properes setmanes i, posteriorment, serà presentat a tots els veïns del municipi perquè el puguin utilitzar i disposar de la informació en tot moment.


Comentaris

envia el comentari