Catalunya Diari

Arranca el ‘Bus de la Salut’, per fer proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir malalties vasculars o renals

Arranca el ‘Bus de la Salut’, per fer proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir malalties vasculars o renals| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), han posat en marxa el ‘Bus de la Salut’. Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzaran en un bus medicalitzat que s’ha presentat aquest dijous a Artesa de Lleida i que es desplaçarà in situ per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc. 
 
En aquest primer any d’investigació, 4.000 lleidatans estan convidats a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.
 
L’any 2015, el ‘Bus de la Salut’ visitarà 72 municipis lleidatans. Les primeres localitats on es faran les proves són: Artesa de Lleida (16 de gener), Cervera (19-22 de gener), Mollerussa (26-29 de gener), les Borges Blanques (2-5 de febrer), Balaguer (9-12 de febrer), Tàrrega (16-19 de febrer), Guissona (23-26 de febrer), el Pont de Suert (2-5 de març), Tremp (9-11 de març), Sort (16-19 de març), la Seu d’Urgell (23-26 de març), Alfés (30 de març), Solsona (7-9 d’abril), Almenar (13-14 d’abril), Alfarràs (15-16 d’abril), Almacelles (20-23 d’abril), Aitona (27-28 d’abril), Albatàrrec (29-30 d’abril), Bellpuig (4-7 de maig), Vielha (11-14 de maig), Juneda (18-19 de maig), Torregrossa (20-21 de maig) i Lleida (25-28 de maig). (Podeu trobar més informació sobre el calendari a ).
 
El projecte té un cost d’1,5 milions d'euros finançats per la Diputació de Lleida.
 
Per al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, “el ‘Bus de la Salut’ és un projecte que entronca perfectament amb la vocació de servei i d’aproximar als municipis tot allò que faci millor la vida dels seus ciutadans”. Per la seva banda, la doctora Elvira Fernández, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i directora d’UDETMA, ha destacat “l’oportunitat única” que suposa aquest projecte per realitzar un estudi epidemiològic a 12.000 persones, “la qual cosa ens aportarà una gran quantitat de dades i marcadors”.
 
Un objectiu: el diagnòstic precoç
El projecte del ‘Bus de la Salut’ té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans. Jaume Arnó, president de la Fundació Renal homònima, afegeix que “tot i que Catalunya és la comunitat autònoma que lidera el rànquing a nivell estatal, el nombre de donants encara no és suficient”. Des del Departament de Salut es destaca la importància d’un projecte com aquest en el que intervenen molts actors amb l’objectiu de millorar la salut dels ciutadans. “Durant els darrers anys, el sistema sanitari ha experimentat un canvi que passa per incidir molt més en la prevenció de les malalties i el ‘Bus de la Salut’ és un bon exemple de les estratègies preventives que es porten a terme”, ha explicat el director dels Serveis Territorials de Salut de Lleida i l’Alt Pirineu, Josep Pifarré.
 
El gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Jaume Capdevila, ha destacat la vinculació directa d’aquest projecte amb l’Atenció Primària, ja que ha estat “l’encarregada de seleccionar aquells usuaris que presenten factors de risc i posteriorment serà el metge de família qui agafarà el relleu i rebrà els resultats de les proves per determinar el tractament o diagnòstic”.
 
Proves en 40 minuts amb un ecògraf
Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 40 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.
 
Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc.
 
Aquesta tècnica permet tenir informació per evitar futurs episodis cardiovasculars (infart, angina de pit, “feridura”, ictus, embòlia). Els resultats de les proves efectuades quedaran registrades a l’historial clínic del pacient i el metge de família hi tindrà accés per poder determinar el diagnòstic per a cada persona.


Comentaris

envia el comentari