Catalunya Diari

Arriba la 26a edició del concurs de gossos d'atura del Pallars

Arriba la 26a edició del concurs de gossos d'atura del Pallars| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida (Arxiu)

 La celebració del concurs anirà precedida, el dissabte dia 18 d’agost, de la 3a edició de la Fira de Productes Artesans relacionats amb l’ovella de la raça xisqueta, típica del Pallars Sobirà. El Concurs de Gossos d’Atura del Pallars és organitzat per l’Ajuntament de Llavorsí i la Federació de Concursos de Gossos d’Atura dels Països Catalans i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.
 
Un total de 12 pastors, amb els seus respectius gossos, procedents de Catalunya, el País Basc, el País Basc francès, el País Valencià i les Illes Balears, s’han inscrit a la 26a edició del Concurs de Gossos d’Atura del Pallars Sobirà, que tindrà lloc aquest diumenge, dia 19 d’agost. Com és tradicional, el concurs es desenvoluparà a partir de les 10.30 hores als prats de la Coma, situats a 10 minuts a peu de la vila.
 
La prova és puntuable per al Campionat de Catalunya de Gossos d’Atura. Els organitzadors preveuen que, si les condicions meteorològiques acompanyen, entre 2.500 i 3.000 persones seguiran el campionat, tal com ha succeït en les darreres edicions. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, presenciaran la competició i posteriorment lliuraran els guardons als guanyadors, conjuntament amb l’alcaldessa de Llavorsí, Anna Panisello, i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Civis, entre d’altres autoritats.
 
Un concurs amb una llarga tradició al Pallars
Des del 1987, el municipi de Llavorsí, celebra cada tercer diumenge d’agost el reputat Concurs de Gossos d’Atura del Pallars. La competició es divideix en dues proves. A la primera actuen tots els gossos inscrits, mentre que en la segona participen només els més ben classificats en la mànega anterior. En aquesta segona prova els gossos, guiats pels pastors respectius, han d'anar a buscar les ovelles, fer-les entrar dins d'una petita pleta i després fer-les sortir. Durant poc més de dues hores els gossos, acompanyats dels amos, han de demostrar la seva obediència i habilitat per guiar el ramat d’ovelles. El guanyador del concurs és el que aconsegueix completar les dues proves amb un menor temps acumulat i amb la puntuació més alta.
 
La competició és alhora una reivindicació de l’ofici de pastor, una activitat molt arrelada al territori, i té la voluntat i l’objectiu de dinamitzar l’activitat turística de la població; augmentar el nivell d’ensinistrament dels gossos d’atura catalans; donar a conèixer l’instint dels cans i premiar els que tenen les característiques de raça més pura, i evitar que desapareguin els vestits, la roba i els estris típics dels pastors.
 
Fira de productes artesans
Per tercer any consecutiu i com a activitat complementària al Concurs de Gossos d’Atura, el dissabte 18 d'agost, els visitants podran degustar davant de l'esplanada del Càmping Municipal de Llavorsí i en el marc de la tercera Fira de l’Ovella, formatges i iogurts elaborats amb llet d'ovella, cervesa artesana i carn de xai de la raça xisqueta. En aquesta fira de productes artesans relacionats amb l’ovella xisqueta també s’oferiran articles de llana, entre d’altres.  
 
Durant la jornada també es faran demostracions d'oficis com el de matalassera, teixidora i filadora. A les 12.00 hores tindrà lloc una demostració d'agafar ovelles amb el ganxo. També s’han previst activitats per als més petits. La fira romandrà oberta al públic de les 08.00 a les 20.00 hores.Comentaris

envia el comentari