Catalunya Diari

Balaguer programa una quarantena d’actes per commemorar la caiguda del Comtat d’Urgell

Balaguer programa una quarantena d’actes per commemorar la caiguda del Comtat d’Urgell| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 

L’Ajuntament de Balaguer, en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat i institucions lleidatanes, ha preparat per aquest any 36 activitats per commemorar la fi del Comtat d’Urgell. I és que el proper octubre farà 600 anys de la caiguda del comte Jaume II d’Urgell a mans de l’exèrcit de Ferran d’Antequera, escollit nou rei de Catalunya i Aragó pel Compromís de Casp (1412), fet que va suposar la desintegració i desaparició del Comtat d’Urgell.

A través d’aquestes activitats, es vol donar a conèixer el llegat del Comtat d’Urgell, la figura del darrer comte i el paper de Balaguer com a ciutat comtal. Per aquest motiu, s’han programat des de conferències a visites turístiques, passant per presentacions de llibres i propostes educatives. Les primeres tindran lloc aquest cap de setmana amb la conferència 'Les dones d’Urgell i el Compromís de Casp', el dissabte 23 de febrer al consell comarcal de la Noguera, i la presentació, diumenge, d’una nova 
fitxa de la col·lecció 'Retalls d’Art de Balaguer', dedicada a l’escultura del Comte Jaume II d’Urgell, ubicada a l’avinguda del Molí de l’Esquerrà.    
 
El regidor de Cultura, Miquel Aige, ha explicat aquest dimecres durant la presentació dels actes que s’ha apostat per activitats "molt transversals", per tal de donar cabuda a tot tipus de públic. En aquest sentit, ha destacat que hi ha des de propostes més acadèmiques, com incloure aquesta efemèride a la Càtedra d’Estudis Medievals que es fa a l’estiu o diverses conferències, fins a activitats educatives (s’han preparat dos quaderns de treball per als alumnes d’ESO i Batxillerat), passant per festes, com l’Harpia (del 13 al 15 de setembre) i la Nit de Llegendes (21 de juny).   
 
Per la seva banda, l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha fet una crida a la ciutadania a "fer-se seus els actes", tot obrint la porta a ampliar el calendari d’activitats. En aquest sentit, ha afirmat, tot fent un símil amb el procés sobiranista actual, "que la fi del Comtat d’Urgell va ser un moment transcendental pel nostre país, en el que no només hi va perdre Balaguer, sinó també Catalunya". I ha afegit: "Potser no som prou conscients del que va suposar aquesta derrota. Cal doncs que, entre tots  fem un exercici, per rememorar i donar a conèixer el nostre passat".
 
També en aquest línea s’ha manifestat el vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida, Joan Biscarri, qui ha ressaltat la importància de conèixer el passat per entendre el futur, així mateix ha dit que "aquests tipus d’actes també ajuden a generar i difondre coneixement". 
 
Finalment, Jaume Marvà, membre del Casal Pere III, ha recordat que des de fa 30 anys una colla de ciutadans recorda cada 1 de juny l’aniversari de la mort del Comte Jaume IId’Urgell, una tasca que "ara es veu recompensada amb la implicació d’entitats i institucions en la difusió d’aquesta època daurada per Balaguer".Comentaris

envia el comentari