Catalunya Diari

Balaguer rehabilita quaranta façanes del centre històric

Balaguer rehabilita quaranta façanes del centre històric| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 Tot i que aquesta intervenció ha permès la millora estètica d’aquests edificis, en molts casos les reformes també han estat de caire estructural tant de la façana com de la teulada, sobretot en edificis abandonats. En aquest últim cas, també s’han tapiat les portes i finestres. Cal recordar que les cases particulars s’han arranjat gràcies a un conveni de col·laboració público-privada, a través del qual l’ajuntament hi ha posat la mà d’obra i la maquinària i els propietaris de les cases han sufragat els materials usats en la rehabilitació. 
 
L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha recordat que aquesta actuació "ha permès embellir el centre històric; millorar la seguretat dels edificis, prevenint i detectant possibles problemes estructurals, i evitar actes vandàlics i l’ocupació dels edificis abandonats".
 
A banda d’aquesta actuació, els plans d’ocupació també han permès l’eliminació d’uns 90 grafits de façanes i espais públics de la ciutat. L’eliminació s’ha fet a través de la neteja amb productes específics, i en els llocs on no ha estat possible s’ha pintat de nou l’espai afectat. També s’han repintant una setantena de bancs i tanques i baranes i s’han arranjat les piscines del Secà.
 
Adequació de l'accés a Santa Maria
L’adequació de l’accés a Santa Maria ha estat una altra de les obres importants que s’han pogut executar a través d’aquests plans. Aquesta obra, que finalitzarà d’aquí a uns dies, ha consistit en el soterrament dels serveis i pavimentació, amb la col·locació de llambordes, d’aquest tram de carrer, encara de terra. 
 
Finalment, els plans d’ocupació també han permès la creació de tres nous pàrquings públics als carrers Gregorio Marañon, Doctor Fleming i Almatà. La creació d’aquests nous espais d’estacionament també ha estat fruit de la col·laboració público-privada, ja que els propietaris els han cedit a l’ajuntament a canvi de l’exempció de l’IBI i el consistori s’ha encarregat d’arranjar-los. 
 
Roigé ha destacat que aquestes actuacions són la prova que es pot fer "més amb menys". "Gracies als plans d’ocupació finançats per la Generalitat i una inversió de 74.000 euros s’han pogut fer importants millores a la ciutat, que ens han permès guanyar en seguretat i qualitat de vida".
 


Comentaris

envia el comentari