Catalunya Diari

Bolvir acaba el trasllat de totes les restes del cementiri vell al nou

Bolvir acaba el trasllat de totes les restes del cementiri vell al nou| Text i fotos: ACN

 

Després de cinc mesos de treballs, l'Ajuntament de Bolvir ha acabat el trasllat del centenar de difunts que estaven enterrats a l'antic cementiri al centre del poble, a tocar de l'església de Santa Cecília. Es posa així punt final a uns mesos de polèmica després que tres famílies del poble es neguessin a què es fes el trasllat de les restes.

Aquest projecte era una antiga aspiració del Consistori, ja que fa gairebé vint anys que els enterraments es fan al nou cementiri, construït a la carretera que porta al nucli de Talltorta. L'alcalde de la localitat, Bartomeu Baqué, ha assenyalat que a l'antic cementiri "ja no queda rastre dels nínxols" i que el trasllat s'ha pogut finalitzar "abans de Tots Sants". Ara, explica l'alcalde, s'ha de treballar en el projecte d'enjardinament de l'espai del cementiri vell, un espai que el Bisbat d'Urgell ha cedit per a 35 anys.
 
El trasllat de restes al cementiri nou de Bolvir ha finalitzat i ara només queda per fer l'enjardinament del solar que ocupava el cementiri vell i col·locar les làpides i creus que s'han tret en un petit memorial que es farà adjacent al nou cementiri. Baqué apunta al fet que "es deixarà passar l'hivern per redactar els projectes i esperem que estiguin acabats durant la primavera de l'any vinent".
 
L'ajuntament va planificar el trasllat de forma que les famílies que segueixen enterrant al poble, si disposaven de nínxol, l'utilitzaven per posar-hi els difunts traslladats, si no era així, els en donaven un. Per a les famílies que ja no enterren al poble, però que s'han pogut identificar, s'han construït uns petits nínxols al nou cementiri que se'ls han cedit. Pels difunts que s'han pogut identificar, però no s'ha trobat cap familiar, també es col·locaran en aquests nínxols. La resta que no s'ha pogut ni identificar ni trobar cap familiar aniran amb una fotografia de la tomba a la fossa comuna del nou cementiri.
 
Baqué ha manifestat que "ha estat un procés llarg perquè els trasllats s'han fet de forma individual i amb la presència dels familiars". En aquest sentit assegura que "l'empresa encarregada ha fet un treball molt seriós". L'empresa adjudicatària s'ha encarregat del trasllat de tots els difunts excepte del d'una de les famílies que estaven en contra del trasllat, que van encarregar la feina a una altra funerària.
 
El cementiri vell, doncs, és ara un solar buit on es projecta fer una zona enjardinada i un parc infantil. L'alcalde ha explicat que s'aprofitarà el disseny del nou parc per tal d'eixamplar el carrer de la part sud del cementiri de forma que quedi un espai per aparcar vehicles per a la gent que assisteix a missa a l'església de Santa Cecília.


Comentaris

envia el comentari