Catalunya Diari

Borges atansa la cultura i les Garrigues a Toluges

Borges atansa la cultura i les Garrigues a Toluges| Redacció - Fotografia: Ajuntament de les Borges Blanques

 Entre les activitats previstes els representants borgencs es reuniran amb els seus homòlegs francesos per explorar noves estratègies de promoció conjunta dels respectius territoris i dels seus teixits productius i associatius. També participaran en la demostració de repics de campana que durà a terme aquesta tarda el mestre campaner de Borges, Pere Giné, i en la cinquena edició de la cursa de la Pau i la Treva, on hi prendran part cinc corredors del Club Atlètic Borges.
 
La ciutat catalana, agermanada amb Toluges des de fa 33 anys, aportarà a la trobada els productes tradicionals i més representatius de la comarca, com l’oli de les Garrigues, les orelletes i la mistela, que es podran degustar al tradicional dinar de germanor que aplegarà les dues delegacions. La comitiva també participarà en el berenar popular de pa amb oli garriguenc i xocolata, i en l’ofrena floral al monument que commemora l’agermanament, un dels actes més esperats i que tindrà lloc diumenge a les 10.00 hores al Camp de Maig.
 
L’alcalde garriguenc, Enric Mir, afirma que "aquest és l’acte que representa més fidelment els lligams que uneixen les Borges i Toluges, dues ciutats unides que prenen part conjuntament en una festa que rememora els nostres orígens, el naixement de les Corts Catalanes, a més d’iniciar-hi contactes per establir-hi acords de promoció econòmica, turística i cultural". En aquest sentit la ciutat francesa comptarà amb un nou espai permanent de promoció de l’Espai Macià i de la cultura de les Garrigues que exposarà, entre altres, productes gastronòmics del territori com l’oli i el vi.
 
Les festes de Pau i Treva tenen lloc cada any a finals del mes de maig a Toluges en commemoració de l'assemblea de Pau i Treva de Déu celebrada en aquesta vila el segle XI, concretament l'any 1027, sota la presidència de l'Abat Oliva, que es considera com la precursora no tan sols de la pau a l'edat mitjana sinó també de les Corts catalanes.
 
Pel que fa a les autoritats franceses visitaran les Borges Blanques durant la celebració de la Festa Major, que tindrà lloc el primer cap de setmana de setembre.


Comentaris

envia el comentari