Catalunya Diari

Cap de les granges investigades a Catalunya per la Guàrdia Civil va donar positiu en l'engreix il·legal de bestiar

Cap de les granges investigades a Catalunya per la Guà rdia Civil va donar positiu en l'engreix il·legal de bestiar| ACN - Fotografia: Guà rdia Civil

El Departament d'Agricultura ha assegurat que a Catalunya cap de les granges investigades per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació 'Pakitos' va donar positiu en l'engreix il·legal de bestiar. El Govern vol transmetre un missatge de confiança als consumidors perquè la carn que ha arribat a la cadena alimentària compleix amb ''tots els criteris de seguretat requerits''

Segons el Departament, els fets coneguts aquest dijous es remunten al febrer passat, quan es van detectar irregularitats en les analítiques de control fetes en un escorxador. A partir d'aquí es va posar en funcionament el protocol d'actuació previst i es va iniciar una actuació a Catalunya, de manera coordinada amb els Mossos d'Esquadra i els departaments en qüestió.

L'actuació va comportar la intervenció de 17 granges i la immobilització de 4.500 bovins. Es van prendre més de 400 mostres (unes 2.000 determinacions analítiques) i els resultats definitius van resultar tots conformes. En conseqüència, es va procedir a la desmobilització dels animals.

Des del Departament d'Agricultura s'ha volgut destacar el funcionament ''eficient i estricte'' dels protocols de detecció i control a Catalunya i la col·laboració que en tot moment hi ha per part del sector productor, primer interessat en preservar la seva professionalitat, la seguretat alimentària i la confiança de la ciutadania.

Segons Agricultura, existeix un pla anual d'investigació de residus per a la detecció de substàncies prohibides en animals o productes animals destinats al consum humà. Aquest pla, que s'executa de manera coordinada amb el Departament de Salut comporta l'actuació als escorxadors i a les granges i suposa anualment, la presa d'unes 15.000 mostres d'origen animal i més de 215.000 determinacions analítiques. Concretament en bestiar boví es prenen unes 2.500 mostres i es fan més de 20.000 determinacions analítiques.

L'operació que ha difós la Guàrdia Civil aquest dijous va comportar la detenció de 14 persones a Aragó i Catalunya. En concret a Lleida es va detenir un ramader perquè l'analítica que es va fer al seu bestiar va donar positiu en un primer moment però després de repetir-se en dues ocasions el resultat va ser negatiu.


Comentaris

envia el comentari