Catalunya Diari

Cau a Lleida una organització criminal que demanava préstecs online amb dades personals robades

Cau a Lleida una organització criminal que demanava préstecs online amb dades personals robades| Text i fotos: ACN

 

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Lleida una organització criminal especialitzada en demanar microcrèdits online utilitzant dades personals robades. Els agents –en una operació batejada amb el nom de ‘Pololo’- han detingut fins a 13 persones i n’han investigat unes altres quatre pels presumptes delictes d’estafa, falsificació de documents, usurpació d’estat civil i pertinença a grup criminal. 

La xarxa operava des de l’any 2013 amb origen a la capital de Ponent i en diferents localitats d’Aragó, Navarra, Madrid i València. Els pispes aconseguien DNI’s i comptes bancaris de les seves víctimes fent-se passar per comercials d’elèctriques que oferien un canvi o millora de contracte. Amb aquestes dades posteriorment falsificades –canviant el número de compte- el grup criminal aconseguia els diners deixant a la víctima amb el deute amb l’empresa de microcrèdits.
 
L’operació es va iniciar el juny del 2015 quan un veí de la localitat saragossana de Carinyena va denunciar que una companyia de préstecs li reclamava un deute contret després de la contractació d’un préstec que el perjudicat desconeixia i no havia realitzat. Els agents van realitzar les gestions oportunes i, tres mesos després, van identificar com a responsable de l’estafa un home de Lleida, de nacionalitat congolesa, que va ser detingut el 14 de setembre del 2015. Després d’aquest arrest es va comprovar que l’home actuava com una ‘mula econòmica’, contractada per proporcionar les seves dades bancàries i rebre ingressos a canvi d’una comissió. Els agents van començar a seguir la pista i van comprovar que hi havia nombroses denúncies amb aquest mateix modus operandi: gent que alertava que rebia trucades d’empreses de microcrèdits online reclamant els diners d’un préstec que no havien sol·licitat mai. 
 
Tots els perjudicats havien rebut visites a casa seva, poc abans de la suposada contractació del préstec, de comercials subcontractats d’empreses elèctriques que els oferien un canvi de companyia o una millora dels contractes de serveis. Per fer-ho sol·licitaven una fotografia del DNI i de la cartilla bancària al·legant que era un mer tràmit. Aquí es posava en marxa la xarxa criminal, que comptava amb aquests ‘comercials’, ‘mules econòmiques’, ‘falsificadors’ i ‘captadors’, que actuaven de manera coordinada per obtenir els diners que posteriorment es repartien entre els integrants de l’organització. Els ‘falsificadors’ canviaven el número de compte de la víctima pel de la ‘mula econòmica’, que sol·licitava un micro préstec a través d’internet amb l’ajuda del DNI de la víctima i altres paranys tècnics. 
 
L’operatiu de la Guàrdia Civil per desmantellar el grup criminal es va iniciar el passat 2 d’agost del 2016 amb la detenció de sis persones a Lleida, majoritàriament ‘mules econòmiques’ de l’organització. El passat 15 de setembre es va arrestar una setena persona a Lodosa (Navarra), que també actuava com a ‘mula econòmica’. La segona fase de l’operatiu de la Guàrdia Civil es va executar el 27 de setembre amb la detenció de 5 persones més a Lleida i la investigació de quatre individus més, que realitzaven tasques de captació, falsificació de documents i comercials. Els 13 integrants de la xarxa –tot homes menys tres dones- tenen entre 21 i 44 anys i són de nacionalitat espanyola, congolesa, angolesa, senegalesa, marroquí, gambiana i dominicana. Durant la investigació s’han localitzat un total de 9 víctimes estafada només a la demarcació de la Guàrdia Civil.


Comentaris

envia el comentari