Catalunya Diari

Cervera acull el bateig de l'Àliga de la localitat

Cervera acull el bateig de l'Àliga de la localitat| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Cervera

 


Cervera acull del 25 de gener al 10 de febrer els actes de bateig de l'Àliga de la localitat, organitzats per l'Agrupació Seny Major i Confraria de l’Àliga de Cervera i patrocinats per Dijous Gras, la Diputació de Lleida, la Paeria de Cervera i el Pla de Barris de Cervera. Aquesta programació inclou la realització al Paranimf de la Universitat d'una exposició del conjunt del patrimoni festiu de la ciutat, sota el títol 'L'Àliga de Cervera i el Seguici festiu de la Ciutat'. La seva inauguració, que tindrà lloc el proper divendres 25 de gener, a més, suposarà la presentació oficial d'aquest nou element festiu.
 
L'acte central, d'altra banda, tindrà lloc el dimarts 5 de febrer. A les 18.00 hores, serà el torn de l'acte protocol·lari d'apadrinament, que precedirà l'estrena del ball de l'Àliga, que es realitzarà a les 20.00 hores a l'interior de l'església de Santa Maria, prèviament a la interpretació del tradicional Cant de les Completes.
 
Entre la resta d'actes destaquen l'estrena de l'audiovisual de l'arxiver fotogràfic Ramon Saumell 'El ball de les Àligues', amb la presència dels creadors de la música i el ball de l'Àliga de Cervera; la presentació a càrrec del Museu Comarcal de Cervera dels resultats de l'estudi realitzat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix a l'antic cap de l'Àliga -conservat al mateix Museu-; una xerrada sobre el procés de construcció de la peça, amb les aportacions dels propis constructors i de l'historiador Jordi Soldevila, autor del llibre 'L'Àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans, segles XIV-XX'; una vetllada de contes per a infants inspirada en el nostre patrimoni festiu, a càrrec de Rosa M. Caballol; a més de diverses visites guiades a la ja esmentada exposició; i la celebració el diumenge 10 de febrer d'un seguici extraordinari en honor a la nova Àliga, activitat que clourà els actes de Bateig.
 
Programa d'activitats
- 25 de gener, a les 19.30 hores, al Paranimf de la Universitat:
Presentació de la nova àliga de Cervera i inauguració de l'exposició 'L'Àliga de Cervera i el seguici festiu de la ciutat'. Amb la participació de Salvador Puig, comissari de l’exposició, Ramon Royes, paer en Cap de Cervera, i Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.
Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Del 26 de gener al 10 de febrer, al Paranimf de la Universitat:
Exposició de 'L'Àliga de Cervera i el seguici festiu de la ciutat'. En el marc dels actes del seu Bateig, la nova Àliga de Cervera es presenta en societat acompanyada de tots els elements i grups folklòrics que participen en el Seguici festiu de la ciutat. Una oportunitat única de gaudir del patrimoni festiu de Cervera.
Horaris:
- De dilluns a divendres: de 18.00 a 20.30 hores.
- Dissabtes, diumenges i festius: d'11.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.30 hores.
-El diumenge 10 de febrer l’exposició sols obrirà al matí.
 
Visites escolars: Del 28 de gener a l’1 de febrer, en horari escolar. Cal adreçar-se al Servei Educatiu - CRP de la Segarra, [email protected] / tel. 973 53 44 11. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera. Col·labora: Centre Hípic Cal So de Pavia, Centre Municipal de Cultura de Cervera, Centre Ocupacional L’Espígol, Institut Antoni Torroja, Museu Comarcal de Cervera, Paeria de Cervera, Patronat de la Universitat de Cervera i Servei Educatiu - CRP de la Segarra.
 
- Diumenge 27 de gener, a les 12 .00 hores, al Paranimf de la Universitat:
Visita guiada oberta a tothom a l'exposició 'L'Àliga de Cervera i el seguici festiu de la ciutat', a càrrec de l’Agrupació Seny Major. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Dimarts 29 de gener, a les 19.30 hores, al Paranimf de la Universitat:
Xerrada 'Radiografia a l'Antic Cap de l'Àliga', a càrrec del Museu Comarcal de Cervera i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Cataluny. Organitza: Museu Comarcal de Cervera, Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera. Col·labora: Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
 
- Dissabte 2 de febrer, a les 19.30 hores, al Paranimf de la Universitat:
Estrena i projecció de l'audiovisual 'El Ball de les Àligues', a càrrec del seu creador, l’arxiver fotogràfic Ramon Saumell. Seguidament es durà a terme una Taula Rodona Joan Castellà i Xesco Grau, creadors, respectivament, de la coreografia i de la música del Ball de l'Àliga de Cervera. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Dilluns 4 de febrer, a les 19.30 hores, al Paranimf de la Universitat:
Taula rodona amb els constructors de l'Àliga Ramon Ninot i Ramon Riu, i l’historiador Jordi Soldevila, autor del llibre 'L’Àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans (ss. XIV-XX)'. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Dimarts 5 de febrer,  a les 18.00 hores, al Paranimf de la Universitat:
Acte d'apadrinament de l'Àliga, amb la participació dels padrins de l’Àliga (l’Àliga de la Patum de Berga, la Llar d’Infants Arrel i l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer de Cervera), l’especialista en patrimoni festiu Jan Grau, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Sete Udina, el Paer en Cap de Cervera, Ramon Royes, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Dimarts 5 de febrer, a les 20.00 hores, a l’església de Santa Maria, prèviament a la interpretació del Cant de les Completes de Cervera:
Acte de Bateig de l'Àliga, amb l’estrena del ball de l’Àliga de Cervera. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera. Col·labora: Parròquia de Cervera i Patronat de les Completes de Cervera.
 
- Dijous 7 de febrer, a les 18.00 hores, al Paranimf de la Universitat:
Contes per a infants d'àligues, bèsties i gegants, explicats per la Rosa M. Caballol. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Divendres 8 de febrer, a 2 quarts de 8 del vespre, al Paranimf de la Universitat,
Visita guiada oberta a tothom a l'exposició 'L'Àliga de Cervera i el Seguici festiu de la ciutat', a càrrec de l’Agrupació Seny Major. Organitza: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.
 
- Diumenge 10 de febrer, a les 18.00 hores, des de la Universitat fins a la plaça Major: Seguici Extraordinari en Honor a l'Àliga de Cervera, amb tots els grups folklòrics i de carrer de la ciutat de Cervera. Hi participaran: Amics de Sant Magí, Banda de Cervera, Band Tokades, Bombollers de Cervera, Campaners de Cervera, Colla Sardanista Jovencells, Diables de Cervera Carranquers, Escola de Música Tradicional de Cervera, Geganters de Cervera, Sound de Secà, Timbales, i Trabucaires de Cervera.
 
A l’arribada a la plaça Major, lluïments dels grups i elements festius i ball de l'Àliga. Un cop finalitzi l'acte, es durà a terme l'Anada i el Descans de l'Àliga a la Capella de Santa Eulàlia. Organitza: Paeria de Cervera. Col·labora: Agrupació Seny Major i Confraria de l'Àliga de Cervera.


Comentaris

envia el comentari