Catalunya Diari

Cervera rehabilita el contrapès de la campana Carranca

Cervera rehabilita el contrapès de la campana Carranca| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Cervera

 Aquest acord és fruit de les gestions que va realitzar el paer en cap, Ramon Royes, que es va reunir amb el president de la Diputació, Joan Reñé, i va visitar el bisbe de Solsona, Xavier Novell, i els va proposar assumir a parts iguals el pressupost. Les dues institucions van acceptar la proposta de la Paeria.
 
El Grup de Campaners de Cervera, amb la col·laboració de la Paeria, promou els treballs de manteniment de les campanes Tibau i Carranca. L’actuació a la campana Tibau, que es va efectuar al desembre, va consistir a renovar els contrapesos i els suports, i també a equilibrar-la ja que feia un lleu balanceig. Posteriorment s’havia d’efectuar la mateixa rehabilitació a la campana Carranca, però es va veure que l’estat de conservació del contrapès o jou de fusta estava molt malmès i que necessitava una reparació més completa.
 
Els Campaners de Cervera van comunicar-ho al paer en cap de Cervera que ha efectuat les gestions per obtenir el finançament necessari per emprendre aquesta actuació. 
 
La rehabilitació l’executarà la mateixa empresa especialitzada que va restaurar la campana Tibau, 2001 Tècnica i Artesania, de Massanassa (Horta Sud, País Valencià). Està previst que els treballs estiguin acabats abans de la celebració de la festa major del Santíssim Misteri, els dies 5 i 6 de febrer.
 
Campana Carranca
És una de les set campanes de l’església gòtica de Santa Maria que formen un dels conjunts de campanes més notables de Catalunya. Ha donat nom a la colla local de diables, els Diables de Cervera Carranquers.
 
Bronze d’1,14 metres d’alçada; 1,07 de diàmetre i 3,36 de circumferència. Repica en tocs per festes de barris, en el toc del Bilandó i en el toc general acompanyant les més grans. En els tocs de mort i enterrament dóna senyal si el difunt és dona: tres batallades.Comentaris

envia el comentari