Catalunya Diari

Cinc establiments turístics del Pirineu promocionen la llana d'ovella xisqueta transformant una habitació del seu hotel

Cinc establiments turístics del Pirineu promocionen la llana d'ovella xisqueta transformant una habitació del seu hotel| Text i fotografia: ACN

 

Cinc allotjaments turístics de l'àmbit del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han transformat una habitació del seu hotel i l'han decorat amb articles confeccionats artesanalment amb llana d'ovella xisqueta, la raça autòctona del Pallars.

L'objectiu d'aquest projecte, liderat per l'Obrador Xisqueta i amb el suport del Parc Nacional, és donar a conèixer als turistes els productes elaborats amb llana d'ovella des de la seva vessant de la decoració de la llar i de retruc promocionar l'ofici de pastor. En totes les habitacions Xisqueta la peça principal és el matalàs de llana, fet a mà i amb 100% llana del Pirineu. A part, del matalàs, també s'omplen els racons de l'habitació de peces de llana com llums, cortines, capçals, catifes, cortines, gerros o marcs de fotos.
 
Ramón Aytés, de l'Hotel Pessets, ha explicat que els clients que s'allotgen en aquesta habitació especial reben una explicació del projecte i el més sorprenent per tots ells és el matalàs. Des de l'Obrador Xisqueta la intenció és recuperar-lo i posar-lo en valor.
 
Xavi Llimiñana, tècnic del Parc Nacional, ha explicat el treball amb les races autòctones és una riquesa a conservar i ha afegit que projectes com Obrador Xisqueta ajuden a treure partit de subproductes que no s'aprofitaven, en el nostre cas la llana, i d'aquesta manera generar un valor afegit tant al ramader com al territori. 
 
La creació de l'habitació xisqueta permet donar a conèixer la tasca del Parc, dels seus ramaders, d'entitats com Obrador Xisqueta que a través del foment d'una economia social donen valor al territori i donen oportunitats a la gent que hi viu.
 
Peces elaborades artesanalment
Totes les peces han estat fetes a mà per una dotzena d'artesanes del projecte Obrador Xisqueta amb la llana dels ramats locals. Les habitacions xisqueta volen ser una plataforma per donar a conèixer i promocionar el producte local de llana, fet a mà i mostrar la qualitat a la que pot arribar. Mariona Lloret, d'Obrador Xisqueta ha dit que l'habitació ''és un espai per donar a conèixer de primera mà els productes Xisqueta i que els clients dels 5 establiments col·laboradors els puguin conèixer, provar i gaudir''.
 
L'habitació xisqueta s'ha instal·lat en 5 allotjaments de l'àrea d'influència del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Vall d'Aran) que s'han acollit a la proposta. Lloret ha explicat que el primer pas ha estat seleccionar els 5 allotjaments. Per fer-ho s'ha enviat informació a tots els allotjaments que complien amb la condició d'estar ubicats dins de l'àrea d'influència del Parc Nacional. Juntament amb la informació del projecte s'ha adjuntat una petita enquesta on se'ls va preguntar pel seu interès i motivació en participar, així com la predisposició per ajudar a promoure els valors que es volen transmetre amb l'habitació i l'Obrador Xisqueta. 
 
En total es van interessar en participar en el projecte 13 establiments. Per fer la selecció final dels 5 participants s'ha tingut en compte les respostes de l'enquesta i que estiguessin repartits en les diferents comarques que conformen el Parc Nacional per tal de donar el màxim de visibilitat territorial al projecte. Finalment, els 5 allotjaments seleccionats per crear l'habitació xisqueta han estat: Hotel Trainera – Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), Hotel Pessets – Sort (Pallars Sobirà), Apartaments rurals l'Era del Marxant – La Pobleta de Bellveí (Pallars Jussà), Hotel Farré d'Avall – Barruera (l'Alta Ribagorça) i Hotel deth Pais – Salardú (Val d'Aran). 
 
El projecte d'interiorisme ha estat a càrrec de la dissenyadora d'Obrador Xisqueta Marine Mercieux. El projecte d'interiorisme per a cadascuna de les habitacions inclou unes 6-7 peces Xisqueta. Totes les habitacions tenen una peça en comú, el matalàs de llana Xisqueta, la peça principal de l'Habitació Xisqueta, elaborat per la Matalasseria Descans Natural amb llana 100% d'ovella xisqueta. Les altres peces de llana que conformen les habitacions s'han triat en funció de les característiques i de l'espai disponible. Dins de les diferents habitacions hi ha làmpades, capçals, cortines, catifes, gerres, penjadors i coixins.


Comentaris

envia el comentari