Catalunya Diari

Comença la collita de l'oliva a la DOP Les Garrigues, que preveu un 30% menys de producció que l'any passat

Comença la collita de l'oliva a la DOP Les Garrigues, que preveu un 30% menys de producció que l'any passat| Redacció - Fotografia: olilescabanes.com

 

Els productors de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues han donat el tret de sortida aquesta setmana a la campanya de recol·lecció de l'oliva, amb la qual esperen assolir entre 2,5 i 2,6 milions de quilos d'oli, un 30% menys que la campanya anterior, sobretot per les dificultats de les zones productores de secà.

Quan a preus, s'espera que es mantinguin estables, sobretot pel que fa a l'oli al detall, mentre que en l'envasat podrien incrementar-se lleugerament. La DOP Les Garrigues, que engany celebra els seus 40 anys, ha iniciat els tràmits per estendre la seva àrea d'influència també a les comarques de la Noguera, el Pla d'Urgell i la Segarra, al marge de les Garrigues, Segrià i Urgell, que ja en formen part a l'actualitat.
 
Un any més Maials (Segrià) és una les localitats més primerenques on s'inicia la collita i aquests dies ja han començat a produir el primer oli de la temporada. Seguint la tònica del conjunt de la DOP Les Garrigues, el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura, també estima per aquesta campanya un 30% menys de producció que la passada, en què la cooperativa preveu arribar als 700.000 quilos d'oli, en relació amb les més de 900.000 de la darrera campanya, també per la menor productivitat de les zones de secà. La Cooperativa de Maials celebrarà els dies 14 i 15 de novembre una nova edició de la Fira de l'Oli Verd, en què es duran a terme diferents activitats i els visitants podran conèixer de primera mà el procés que se segueix per elaborar d'oli d'oliva verge extra. 
 
Un 18% menys de producció a la demarcació
Per la seva part, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un 18% menys de producció d'oli d'oliva al conjunt de comarques de Lleida –incloent també els productors i elaboradors que no formen part de la DOP Les Garrigues-, que serà d'uns 7 milions de quilos, respecte als 8,5 de la campanya passada. Per a tot Calalunya, les cooperatives estimen una davallada de la producció del 33%, que se situarà entorn dels 25 milions de quilos front els 37,4 de l'any passat. Aquesta caiguda respon sobretot al fet que al Baix Ebre i al Montsià hi haurà la meitat de producció que l'última campanya, tot i que a Siurana podria augmentar lleugerament. 
 
Les cooperatives recorden que la campanya passada el preu mig de l'oli va pujar un 45% per la baixa producció a nivell estatal. Enguany, "el preu en origen s'hauria de mantenir estable perquè hi haurà un equilibri entre oferta i demanda" ja que "arribem a l'enllaç de campanya pràcticament sense disponibilitat d'oli i la producció no serà tan elevada com s'esperava a causa de les altes temperatures de primavera i estiu i la falta de pluges a les principals zones olivareres, que han rebaixat les expectatives inicials", segons la FCAC.


Comentaris

envia el comentari