Catalunya Diari

Comença la Mòstra de Cinèma Occitan amb 7 títols i 70 sessions

Comença la Mòstra de Cinèma Occitan amb 7 títols i 70 sessions| Redacció - Fotografia: Facebook Mòstra de Cinèma Occitan

La Mòstra de Cinema Occitan comença aquest dimarts amb set títols i 70 sessions i amb l'objectiu de promocionar el coneixement de la llengua occitana a Catalunya. En total, s'han programat projeccions a trenta-quatre localitats catalanes i occitanes.

La vuitena edició de la Mòstra s'inaugura a Lleida. Organitzada pel Departament de Cultura, té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, entitats culturals i empreses tant de Catalunya com d’Occitània, i universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.La Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, elabora la subtitulació al català de les pel·lícules projectades a Catalunya. Alumnes del grau d’estudis occitans i catalans de la Universitat han fet la traducció per als subtítols, que són supervisats lingüísticament pels responsables de la Càtedra. Sense deixar l’àmbit universitari, cal remarcar que la Mòstra serà present a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, i a la Universitat Bordeaux Montaigne, de Bordèu.

La Mòstra també serà present en altres festivals de cinema, com el Festival de Cinema de Muntanya Picurt a Artedó-la Seu d’Urgell, i el Som Cinema, a Lleida. I per primer cop fora de Catalunya i de l’espai occità, al Babel Film Festival de la ciutat de Casteddu (Sardenya-Itàlia) i a la Mostre dal Cine d’Udin (Friül - Itàlia).

La Mòstra configura any rere any una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, entre d’altres formes d’expressió cinematogràfica.


Comentaris

envia el comentari