Catalunya Diari

Comencen els treballs arqueològics per salvaguardar les restes del Castell Formós de Balaguer

Comencen els treballs arqueològics per salvaguardar les restes del Castell Formós de Balaguer| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

L’Ajuntament de Balaguer, a través del Museu de la Noguera, està duent a terme una campanya de neteja i documentació de les restes del Castell Formós excavades entre 1969 i 1988. Tot i que es tracta d’una intervenció preventiva, per tal de frenar la degradació de les estructures que estan al descobert, permetrà obtenir per primera vegada una aproximació més realista a la morfologia interna de la residència dels Comtes d’Urgell.

Així ho ha explicat aquest divendres la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, durant la visita que han fet a les excavacions amb l’alcalde, Josep Maria Roigé, i el regidor de Cultura, Miquel Aige. La directora ha destacat que no es disposa de cap representació gràfica de l’època ni tampoc se’n van fer durant els excavacions, tret de reconstruccions parcials dels elements que anaven sortint a la llum. Durant aquest procés també es documentaran de nou totes les restes i es digitalitzaran. Els treballs, que s’allargaran fins a l’abril, són possibles gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i el Departament de Cultura.

Per la seva banda, l’alcalde ha destacat que les excavacions s’emmarquen dins dels actes de commemoració del 600 aniversari de la fi del Comtat d’Urgell, i que, per tant, un dels objectius "és aprofitar per recuperar i difondre l’antiga residència comtal com a element patrimonial de primer ordre". En aquest sentit, la directora ha afegit que, tret d’actuacions molt puntuals, aquesta és la primera intervenció que es du a terme al Castell Formós des de finals dels anys 80. "Per això, cal partir de cero. Recuperar i restaurar el que tenim, per saber on som i cap a on hem de dirigir els següents passos", ha explicat Alòs. De fet, la neteja i documentació d’aquestes estructures és la primera actuació prevista dins del pla director del Castell Formós, aprovat l’any passat i que preveu, en diverses fases, la consolidació, restauració i recuperació del monument. A banda d’aquesta actuació, aquest estiu es tornarà a fer el taller d’arqueologia Cota 0 en aquest espai.

De suda a residència comtal
Originàriament, en època musulmana, el Castell Formós apareix citat en les fonts com una fortificació construïda al 898 pel senyor de la frontera superior Lubb b. Ahmad alQasi, qui va ferir de mort a Guifré el Pelós. Cap a mitjans segle XI, es converteix en un palau (suda), probablement construït pel califa Hixam III, la mort del qual tingué lloc en un castell de les Terres de Lleida. Amb la conquesta cristiana, els Comtes d’Urgell fixen la seva residència a l’antiga suda, fins al 1413, quan es destruït per les tropes de Ferran d’Antequera després de l’empresonament de l’últim comte, Jaume II d’Urgell.

Aniversari caiguda del Comtat d’Urgell
Durant aquest any, l’Ajuntament de Balaguer, amb col·laboració amb diverses institucions i entitats, ha organitzat un seguit d’actes per commemorar els 600 anys de la fi del Comtat d’Urgell. Actes que comencen aquest cap de setmana amb la conferència ‘Les do20.00 hores al Consell Comarcal de la Noguera, i la presentació d’una nova fitxa del col·leccionable Retalls d’Art de Balaguer, dedicada a l’escultura de Jaume II d’Urgell, acte que tindrà lloc diumenge a les 12.00 davant del monument.Comentaris

envia el comentari