Catalunya Diari

Primer Concurs de Buscadors d’Or a Balaguer

Primer Concurs de Buscadors d’Or a Balaguer| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Balaguer celebrarà el proper diumenge dia 6 de juliol el primer Concurs de Buscadors d’Or, una activitat organitzada pel Centre d’Interpretació de l’Or del Segre i que pretén donar a conèixer la tècnica artesanal de recerca d’or amb àbac. 

  

Tot i que en l’entorn més proper no hi ha massa tradició d’aquest tipus de concursos, a nivell estatal i internacional aquestes competicions compten amb una bona massa de seguidors, per la qual cosa, des del centre, es considera una bona activitat per introduir el públic en la recerca esportiva de l’or. A més a més, la ciutat disposa d’un espai idoni, com és la riba del Segre, on els buscadors podran gaudir d’aquesta activitat enmig de la natura, la remor de l’aigua i les olors de la bultra. 

  

 

  

La prova, segons ha explicat la tècnica del centre, Mireia Subirada, es farà en uns safareigs portàtils que s’ubicaran a la riba del riu Segre (en un espai proper al centre) i cada participant rebrà una bosseta de sorra amb un número concret de palletes d’or (que només sabrà el jurat) i un àbac; el guanyador serà qui trobi més palletes amb menys temps. Cada hora es faran 4 rondes de 15 minuts i el guanyador de cada ronda passarà a la fase final, d’on sortirà el primer classificat i el sotscampió. Com que el concurs està obert als majors de 8 anys, es faran tres categories: infantil, juvenil i adults. Les inscripcions, que tenen un preu simbòlic de dos euros i es poden formalitzar a través de la web del Museu de la Noguera, es tancaran als 70 participants a causa de la capacitat dels safareigs.

  

 

  

Per tal que els concursants puguin entrenar-se, dissabte 5 de juliol, al matí, podran practicar als safareigs que hi ha al centre d’interpretació i diumenge, durant el concurs, es faran visites guiades a l’interior pels participants, acompanyants i tothom qui s’acosti a veure la competició. 

  

 

  

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha explicat que “el centre de l’or també surt al carrer per mostrar al públic una activitat que segles enrere era ben comuna a tota la riba del Segre”. “Aquest és un espai obert, que busca la interacció amb el públic; l’objectiu és que no només ens visitin, sinó que s’impliquin en allò que es vol mostrar”, ha destacat. Finalment, ha afegit que és “una activitat innovadora, que persegueix introduir la pràctica lúdico-esportiva de la recerca d’or a Balaguer”. 

Comentaris

envia el comentari