Catalunya Diari

Condemnat un viverista per vendre préssecs i nectarines d'espècies protegides

Condemnat un viverista per vendre préssecs i nectarines d'espècies protegides| EP - Fotografia: Laura Biela (Arxiu)

 

Un viverista de la província de Lleida ha estat condemnat a nou mesos de presó, nou mesos de multa a raó de deu euros diaris i el pagament de 4.605 euros a Geslive, filial de l'Associació Nacional d'Obtentors Vegetals, per reproduir il·legalment i vendre plançons de presseguers i nectarina d'espècies protegides.

La sentència de l'Audiència de Lleida del 21 de setembre estima una part del recurs que havia presentat el viverista contra la sentència del Jutjat Penal número 3, en rebaixar la multa de 12 a 10 euros diaris i manté la presó i la indemnització. La sentència té en compte de la sentència condemnatòria les proves del laboratori IRTAGen, que asseguren que el viverista tenia en el seu viver plançons de paraguaià Millarflat i de nectariners Garcica, Nectalady i Nectarcrisp.
 
Geslive assenyala en un comunicat que aquesta sentència confirma la validesa de les anàlisis genètiques i la responsabilitat del viver per la possessió de plantes il·legalment reproduïdes per comercialitzar.
 
L'associació insisteix que la multiplicació i la possessió per a la venda de material vegetal de varietats protegides sense disposar de llicència són delictes contra la propietat industrial recollits en el Codi Penal amb fins a tres anys de presó.
 
Després de l'última modificació del Codi Penal, per la Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, modificant l'anterior Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, el delicte per l'explotació no autoritzada de varietats vegetals protegides s'ha vist agreujat amb penes de fins a tres anys de presó.
 
L'enduriment de les penes per delictes contra la propietat industrial reconeix la importància del treball de l'obtentor i l'impacte que tenen les infraccions dels seus drets.
El cost mitjà del desenvolupament d'una nova varietat vegetal és superior a dos milions d'euros, i suposa no menys de deu anys fins que es porta al mercat. Les infraccions dels drets sobre varietats protegides constitueixen un frau massiu en moltes espècies fruiteres com nabius, préssec, nectarina, ametller i albercoc.
 
Geslive recomana a tots els productors i comercialitzadors de fruita assegurar-se la identitat i origen legal del material vegetal amb el qual operen i argumenta que "l'ús de material vegetal il·legal té greus conseqüències no només per als obtentors, als que suposa pèrdues multimilionàries" .


Comentaris

envia el comentari