Catalunya Diari

Condemnats a dos anys de presó per vessar la sang dels porcs al riu

Condemnats a dos anys de presó per vessar la sang dels porcs al riu| ACN - Fotografia: lleidaalminut.com

 

El jutjat penal 2 de Lleida ha condemnat F. V. G i M. D. V. G., el germà i la que va ser alcaldessa de les Valls d'Aguilar des del 2007 fins al 2011, a dos anys de presó, un any d'inhabilitació i 1.440 euros cadascun per un delicte continuat contra els recursos naturals i el medi ambient. 

La sentència considera provat que tant l'exalcaldessa com el seu germà, administradors de l'escorxador de Noves de Segre (Valls d'Aguilar), van permetre que s'aboqués la sang i les vísceres fruit de sacrificar els porcs a l'escorxador familiar als rius la Guardia i Pallerols entre el 2012 i el 2013. Així ho van comprovar els Mossos d'Esquadra de la Unitat de Medi Ambient durant les vigilàncies que van efectuar en aquell període. Els vessaments es feien les matinades de dilluns i causaven que les aigües dels rius es tintessin de color vermell. També van corroborar aquest extrem les anàlisis de l'aigua que es van dur a terme i que, segons la sentència, confirmaven que la sang i les vísceres dels animals provenien de l'escorxador.
 
Segons el jutjat penal 2 de Lleida, les mostres recollides el 26 de novembre i el 3 de desembre de 2012 així com les analitzades l'11 de març de 2013, constaten que els vessaments duts a terme des de l'escorxador suposaven un risc greu per a l'equilibri dels ecosistemes naturals i el medi ambient. Així, es contaminava i danyava l'ecosistema del riu i afectava negativament la qualitat de l'aigua. A més, les investigacions van concloure que el lloc on s'efectuaven els vessaments és un Hàbitat d'Interès Comunitari, arribava a la ZEPA i formava part de la Xarxa Natura 2000. 
 
Per tant, la sentència conclou que els sacrificis dels animals i els vessaments es van fer sota l'aprovació dels dos acusats sense adoptar les mesures adequades ni dur a terme el manteniment de les instal·lacions on es sacrificaven els porcs, tot i conèixer les obligacions legals.
 
La sentència condemnatòria es pot recórrer a l'Audiència de Lleida.


Comentaris

envia el comentari