Catalunya Diari

Condemnen a un any i mig de presó el propietari de Mafriseu de la Seu d'Urgell per envasar carn amb gas no autoritzat

Condemnen a un any i mig de presó el propietari de Mafriseu de la Seu d'Urgell per envasar carn amb gas no autoritzat| ACN - Fotografia: lleidaalminut.com

 

El jutjat penal número 3 de Lleida ha condemnat a un any i mig de presó el propietari de l'escorxador 'Mafriseu' de la Seu d'Urgell per un delicte contra la salut pública. La sentència recull que, tal com defensava la fiscalia, l'empresa va utilitzar un gas no autoritzat a la Unió Europea (UE) per envasar carn; el monòxid de carboni (CO). 

Tot i que el ministeri fiscal també demanava que s'imposés a l'acusat, de 55 anys, una multa de 12.000 euros, el jutge ho ha desestimat ja que l'acusat ja va pagar una multa més elevada per infracció administrativa a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
La investigació es va iniciar arran d'una denúncia anònima a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot el 13 de maig de 2014. Un dia després, s'inspecciona Mafriseu i es troba a l'empresa una màquina amb CO però ningú analitza, segons la defensa, si als envasos presumptament afectats hi havia el gas.
 
Segons la fiscalia, es van distribuir uns 400.000 envasos d'aquests productes càrnics destinats al consum humà, sota la denominació d'origen protegida Bruneta, en 200 punts de venda distribuïts per més de 140 municipis de Catalunya així com part de l'Aragó i València. En cap dels envasos hi figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com additiu alimentari a la Unió Europea, tot i que sí està autoritzat el seu ús en països com els EEUU. La finalitat d'aquest gas en l'envasat de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps.
 
La defensa lamentava després del judici, que va tenir lloc el passat 26 de gener, que aquesta denúncia anònima ha perjudicat l'empresa, afectada ja, com d'altres, per la crisi econòmica, ja que molts supermercats van deixar de comprar-los carn. L'advocat recordava a més que, segons els experts, el CO no és perjudicial per la salut i que cap consumidor s'ha vist afectat. L'empresa segueix actualment amb la seva activitat i intenta tornar poc a poc a la normalitat.


Comentaris

envia el comentari