Catalunya Diari

Creixen fins a 66 les hectàrees plantades de poma al Pirineu des de l'any 2009

Creixen fins a 66 les hectàrees plantades de poma al Pirineu des de l'any 2009| Text i fotografia: ACN

 

Les V Jornades de Fructicultura de Muntanya han posat de manifest que les hectàrees plantades amb pomeres al Pirineu han crescut fins a les 66 d'ençà que l'any 2009 es va començar a potenciar la seva implantació. El projecte va començar amb la plantació de la Finca Experimental de Llesp (Alta Ribagorça) en el marc de la zona pilot per al desenvolupament de la Ribagorça Romànica (2007-2012). Els resultats obtinguts fins ara han posat de manifest el potencial d'aquest conreu i la seva bona adaptació en alçada, ja que proporcionen bones produccions de bon calibre, fermesa i textura.

 "Fins a set comarques de muntanya i mitja muntanya han introduït el conreu de la poma en els darrers anys", ha afirmat el director de l'IRTA a Lleida, Simó Alegre. Alta Ribagorça, Vall d'Aran, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès i Baix Camp acumulen fins a 66 hectàrees de pomeres. Si es conten les plantades per empresaris catalans al Pirineu d'Osca, hi ha fins a 87 hectàrees que produeixen poma de muntanya.
 
La finca a major altitud és la de Gotarta a 1.200 metres d'altitud a l'Alta Ribagorça i la de major superfície la de Foradada amb 22 hectàrees. L'investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Ignasi Iglesias, ha senyalat que "les varietats que es planten en muntanya són les mateixes que a la plana com la Gala, la Golden o la Fuji". Tot i això, Iglesias, ha apuntat que "en el cultiu ecològic s'han introduït varietats més resistents com la Renoir i Story".
 
L'investigador de l'IRTA ha manifestat que enguany es produiran unes 720 tones de poma de muntanya. Malgrat aquesta producció, Iglesias, ha dit que "se segueixen exportant 240.000 tones de poma de França i Itàlia, el que equival al 57% de la poma que es produeix a l'estat espanyol". En aquest sentit, ha afegit que "podem produir tanta poma de muntanya com vulguem, ja que la demanda és molt més alta que la producció que tenim".
 
Durant les jornades s'han pogut conèixer experiències de plantacions de poma de muntanya a zones muntanyoses d'Itàlia, els ajuts que té la generalitat per a fomentar-ne el cultiu, els resultats de la plantació experimental de Llesp i les diferents opcions de comercialització que tenen els productors.
 
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, ha destacat "l'interès de la iniciativa en zones de muntanya per oferir una alternativa a l'activitat econòmica, a més, amb un alt valor comercial".


Comentaris

envia el comentari