Catalunya Diari

Cultura assegura que les pintures rupestres de la Cova del Tabac no estan afectades per actes vandàlics

Cultura assegura que les pintures rupestres de la Cova del Tabac no estan afectades per actes vandàlics| Text i fotografia: ACN

 

Tècnics del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura i de l'Ajuntament de Camarasa, a la Noguera, han realitzat una visita d'inspecció a la Cova del Tabac per documentar i veure de primera mà els recents actes vandàlics que s'hi havia detectat i poder avaluar així la gravetat dels fets per tal de prendre les mesures correctores necessàries per a la conservació del conjunt rupestre. 

Així doncs, s'ha pogut constatar que no han estat afectades per cap dels actes vandàlics recentment executats, però sí que s'ha pogut documentar una gran quantitat de grafits i pintades a les parets de la cova fetes en els darrers anys que podrien afectar altres pintures rupestres no documentades. El Departament aplicarà un pla de mesures per augmentar el conjunt, Patrimoni Mundial de la UNESCO i bé cultural d'interès nacional.
 
L'única afectació que pateixen les pintures està datada a l'any 1986, en el marc del projecte Corpus, i consisteix en uns grafits de color negre ja documentats. Les pintures rupestres de la Cova de Tabac estan declarades bé cultural d'interès nacional (BCIN) i estan incloses a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1998, a Kioto.
 
Constatat l'estat de conservació, el Departament de Cultura, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Camarasa, està estudiant i formulant un pla de mesures que permetin corregir totes les afectacions documentades i garantir el valor patrimonial de la cova com a BCIN i Patrimoni Mundial. 
 
Les mesures previstes es plantegen en tres àmbits d'actuació. En un primer s'establiria un sistema de protecció que permeti regular el lliure accés a la cova i al mateix temps en garanteixi la integritat. També es vol realitzar una intervenció arqueològica per retirar totes les pintades i grafits documentats a la cova i formular una proposta de tractament integral de tot el jaciment arqueològic existent en el sòl de la cova.
 
Els tres blocs de mesures, un cop concretades i consensuades amb l'Ajuntament de Camarasa, es començaran a aplicar el mateix 2017.


Comentaris

envia el comentari