Catalunya Diari

Desarticulada una banda dedicada a cometre robatoris a Catalunya amb l'ajuda policial d'una intèrpret d'albanès

Desarticulada una banda dedicada a cometre robatoris a Catalunya amb l'ajuda policial d'una intèrpret d'albanès| Redacció - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 

Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial del Pirineu Occidental van detenir la setmana passada onze persones, amb edats compreses entre els 28 i els 60 anys i de nacionalitats albanesa, romanesa, espanyola i marroquina, com a presumptes autores de 42 robatoris amb força en domicilis d’arreu de Catalunya. L’organització actuava a les comarques del Pirineu, de la Catalunya Central, Girona i a la conurbació de Barcelona.

Arran d’una sèrie de robatoris que van tenir lloc a partir de setembre de 2015 en diverses poblacions del Pirineu català, els investigadors de l’Àrea d’Investigació Criminal del Pirineu, en col·laboració de les Unitat d’Investigació de les comissaries de la Cerdanya i l’Alt Urgell, van engegar una investigació encaminada a poder identificar i detenir els autors d’aquests robatoris.
 
Les primeres indagacions policials van permetre establir que es trobaven davant d’una complexa organització criminal formada principalment per ciutadans originaris d’Albània. Aquesta organització, liderada per un albanès de 28 anys, es nodria de compatriotes seus que seleccionava a Albània i que traslladava posteriorment a Catalunya amb l’única finalitat que delinquissin. Aquestes persones obtenien un allotjament, principalment a Barcelona i, en cas que no els agradés la forma que tenien de robar, no tenien miraments en tornar-los cap al seu país d’origen.
 
Per desplaçar-se fins als llocs on havien de cometre els robatoris feien servir vehicles que havia adquirit una persona romanesa, també detinguda, per evitar aixecar sospites i que canviaven setmanalment. La documentació la gestionaven des de dues gestories de Barcelona i Cerdanyola del Vallès. Per dificultar la investigació policial  posaven els vehicles i les assegurances a nom de terceres persones.
 
Comissió dels robatoris
Els robatoris els cometien gairebé sempre seguint un mateix patró: el líder de l’organització seleccionava els indrets on havien d’anar a delinquir, pràcticament sempre habitatges aïllats o pisos amb finestres de fàcil accés. Un cop arribaven al lloc amb els vehicles que els havien facilitat les persones que es dedicaven a aquesta tasca, forçaven les finestres. Triaven la franja horària del vespre ja que d’aquesta manera podien saber si hi havia inquilins. En cas que hi hagués algú a la casa descartaven d’entrar-hi.  
 
Un cop a dins, regiraven totes les estances per localitzar els diners, joies, rellotges i altres objectes de fàcil transport i col·locació al mercat negre. Aquests objectes, principalment les joies, les venien a un pare i fill que regentaven una empresa de numismàtica a Barcelona que sabien que eren de procedència il·lícita.
 
Una de les principals dificultats amb les que s’han trobat els investigadors rau en el fet que la intèrpret d’albanès que treballava en una primera instància amb els Mossos d’Esquadra, de 40 anys i amb domicili a l’Hospitalet de Llobregat, estava conxorxada amb els investigats: els avisava que els estaven investigant amb la finalitat que extremessin les mesures d’autoprotecció i així continuar la seva activitat delicitiva.
 
Explotació del cas
Amb tota la informació recopilada els investigadors van explotar el cas el 20 d’abril amb un total de vuit entrades i escorcolls a les localitats de Barcelona, Cerdanyola del Vallès i l’Hospitalet de Llobregat. Es van detenir onze persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, receptació, falsificació documental i revelació de secrets, a banda de la recuperació d’una gran quantitat d’objectes procedents dels robatoris.
 
La culminació d’aquest operatiu ha permès desmuntar l’organització, des del líder del grup fins els receptadors, passant per les persones que cometien materialment els robatoris a més dels gestors que manipulaven la documentació dels vehicles que llogaven a una persona de la seva confiança. A banda,  comptaven amb el suport d’una intèrpret d’albanès que treballava per la policia que els avisava que els estaven investigant.
 
Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó de sis dels integrants de l’organització. Tot i donar l’organització per desmantellada, els investigadors no descarten que es puguin detenir més persones en els pròxims dies.


Comentaris

envia el comentari