Catalunya Diari

Desarticulat un grup criminal dedicat al contraban de tabac procedent d'Andorra

Desarticulat un grup criminal dedicat al contraban de tabac procedent d'Andorra| Redacció - Fotografia: Guàrdia Civil

 

La Guàrdia Civil de la Seu d'Urgell ha desarticulat un grup criminal dedicat al contraban de tabac procedent d'Andorra, que durant l'últim mes hauria introduït tabac per valor de mig milió d'euros. En total, s'han detingut a deu persones. 

L'operatiu ha tingut lloc del 25 al 28 de novembre. Gràcies a una laboriosa investigació, s'ha pogut descobrir el seu lloc d'emmagatzematge i detenir no només als responsables del transport, sinó també als dos màxims responsables financers del grup criminal.
 
Arran dels serveis de prevenció que es realitzen per prevenir el contraban de tabac procedent d'Andorra, components de la Secció Fiscal de la Seu d'Urgell van tenir coneixement de l'existència de diverses persones de les comarques de l'Alt Urgell i de la Cerdanya, que pel mètode del "farcell" i a través d'una extensa xarxa de col·laboradors amb diferents comeses, introduïen diàriament per la muntanya quantitats de tabac que emmagatzemaven en una finca de Ardòvol, al terme municipal de Prullans. En l'operativa d'aquest grup, es van detectar fins a un total de vuit vehicles amb els seus ocupants i un gran nombre de persones que, ocultes en el terreny, realitzaven funcions de contravigilància i pilotatge del transport per evitar ser detectats.
 
Fruit de les investigacions, que es van realitzar al lloc d'emmagatzematge, es va poder comprovar que O.H.P., de nacionalitat andorrana i amb un llarg historial delictiu, utilitzava també aquest punt d'emmagatzematge per transportar tabac a altres destinacions de la geografia nacional, emprant vehicles amb gran capacitat de càrrega i cilindrada.
 
Els guàrdies civils responsables de la investigació van observar també que per a la realització d'aquests trasllats de tabac s'adoptaven moltes mesures de seguretat i que les caravanes de vehicles anaven encapçalades per J.G.T., de nacionalitat andorrana, també amb antecedents i estret col·laborador de O.H.P., de qui els agents ja coneixien la seva vinculació.
 
Operatiu
Després d'un llarg període de temps dedicat a la investigació, el passat dia 25 s'estableix un operatiu de servei que va permetre la total desarticulació del grup criminal, del lloc d'emmagatzematge del tabac i la detenció, entre d'altres, d'un dels màxims responsables d'activitats de contraban a la zona.
 
El citat operatiu va comptar amb efectius de les unitats de la Secció Fiscal de la Seu d'Urgell, Equip Territorial de Policia Judicial de la Seu d'Urgell, Secció Duana de la Farga de Moles, Lloc de Solsona, Lloc de Puigcerdà (GI), així com la col·laboració del Centre Nacional Europeu de Coordinació per a la Vigilància de Fronteres. D'aquesta manera, cap a les 22.45 hores del dia esmentat, al terme municipal de Prullans, es va interceptar el vehicle que transportava el tabac, marca BMW 330 matrícula andorrana, conduït per O.H.P. qui va intentar, sense èxit, la fugida, envestint violentament a diversos vehicles policials, causant importants danys i posant en perill la seguretat viària de la resta dels conductors, sent detingut posteriorment per agents pertanyents a l'operatiu.
 
D'altra banda, en les proximitats del Túnel del Cadí, un vehicle Ranger Rover, matrícula andorrana, conduït per J.G.T., va envestir igualment un altre vehicle oficial en un intent de facilitar la fugida del vehicle que transportava la càrrega, causant danys i lesions als components del cos i posant en perill la seguretat viària de la resta de conductors.
 
Així mateix, i amb la preceptiva autorització judicial es van registrar diversos domicilis i immobles situats a Ardòvol, on es va intervenir més tabac de contraban i elements incriminatoris contra el grup criminal, procedint a la detenció de J.G.D. Posteriorment, el dia 28, es va practicar la detenció de sis persones, components actius del mateix grup criminal.
 
Per tals fets es va procedir a la instrucció de diligències per la comissió de diversos delictes (contraban, pertinença a grup criminal, contra la seguretat viària i danys), sent lliurades al costat dels detinguts al Jutjat d'Instrucció nº1 de la Seu d'Urgell (l), ordenant l'autoritat judicial l'ingrés a presó per a dos dels detinguts.
 
El gènere confiscat i els vehicles utilitzats, queden dipositats a disposició de l'esmentada autoritat judicial.
 
En total, s'han confiscat 4.262 paquets de tabac ros de diverses marques, valorades en 17.775,30 euros, quantitats diàries màximes que portaven i acumulaven per evitar ser sorpresos i tenir grans pèrdues en cas de ser detectats pels components de la Guàrdia Civil.


Comentaris

envia el comentari