Catalunya Diari

Descobreixen tres esquelets humans durant unes obres al convent de Sant Domènec de Balaguer

Descobreixen tres esquelets humans durant unes obres al convent de Sant Domènec de Balaguer| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Balaguer

 

Les obres per instal·lar una canalització d’aigües pluvials al convent de Sant Domènec han deixat al descobert les restes de tres esquelets humans. A l’espera de poder fer un estudi antropològic del cossos, els tècnics del Museu de la Noguera calculen que la datació dels ossos se situa entre els segles XIV i XVIII, període en què va estar en peu la façana principal de l’església, sota de la qual, probablement, s’hi farien els enterraments.

La conservadora i arqueòloga del Museu, Eva Solanes, ha explicat que de la troballa crida l’atenció les característiques de l’enterrament: una fossa comunitària, on almenys tres individus van ser sepultats alhora, per tant cal esbrinar quines són les causes de la seva mort, la qual cosa es podrà determinar amb l’estudi antropològic. Així mateix, ha dit que també es consultaran altres casos de fosses comunitàries per conèixer les característiques d’aquest sistema d’enterrament. 
 
Pel que fa als cossos, ha avançat que es tracta d’una dona i un home, mentre que el tercer és desconegut perquè la rasa només ha deixat al descobert les extremitats inferiors. També destaca la complexió robusta de l’home, cosa que queda palesa amb la llargària de les extremitats inferiors, i la dentadura perfecta del crani de la dona. En aquest sentit, ha dit que podria tractar-se de persones benestants que duien una bona alimentació. El posterior estudi antropològic ha de respondre també aquestes incògnites: alimentació, edat, sexe, causes de la mort i, fins i tot, l’època en què van viure.
 
Tot i que, probablement, hi ha més restes a la plaça de davant del convent, per ara no seran excavades, ja que els treballs arqueològics s’han dut a terme amb motiu de la construcció d’una rasa per a la instal·lació d’una canonada. Així ho ha afirmat el regidor de Cultura, Miquel Aige, qui ha afegit que les obres s’han fet sota la supervisió dels arqueòlegs perquè era molt probable trobar restes en aquesta plaça. Les restes quedaran en dipòsit al Museu de la Noguera. 


Comentaris

envia el comentari