Catalunya Diari

Desmantellen una banda que forçava caixes fortes d'empreses amb una llança tèrmica

Desmantellen una banda que forçava caixes fortes d'empreses amb una llança tèrmica| Redacció - Fotografia: Mossos d'Esquadra

 Els detinguts, amb edats compreses entre els 25 i els 30 anys, de nacionalitats espanyola, portuguesa i marroquina i veïns de la Seu d’Urgell, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Valls de Valira havien format un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris amb força en empreses susceptibles de disposar d’una gran quantitat de diners en efectiu.
 
La investigació es va iniciar després que els Mossos d’Esquadra constatessin que entre el 9 de novembre i el 31 de març, s’haguessin comès nou robatoris amb força en empreses d’Agramunt, Sant Sadurní d’Anoia, Fogars de la Selva, Lleida, Mataró i Girona. El modus operandi emprat pels delinqüents era gairebé sempre el mateix: seleccionaven una empresa que disposés de molts diners en efectiu i aleshores hi feien una visita amb la finalitat d’analitzar-la i obtenir la màxima informació possible, tant de la ubicació de la caixa forta com dels sistemes de seguretat existents. Després d’haver obtingut aquesta informació, inutilitzaven els sistemes d’alarma per evitar que l’avís d’intrusió arribés a la policia o als vigilants de seguretat. En aquest sentit, és important destacar que en la majoria dels robatoris sostreien el disc dur que emmagatzemava les imatges de les càmeres de videovigilància.
 
Un cop accedien a l’interior de les empreses, els integrants de la banda violentaven la caixa forta. En el forçament és on el grup posava de relleu l’alt grau d’especialització que havia assolit. Per mitjà d’una llança tèrmica o un bufador aplicaven a la caixa forta una combinació d’oxigen i acetilè que, gràcies a que assolia una temperatura superior als 3.000 graus centígrads, provocava un oxitall que en possibilitava l’obertura i l’accés als diners que contenia.
 
Una altra de les característiques del grup era la seva constant mobilitat ja que, en els darrers mesos, els seus membres havien estat identificats a les demarcacions de Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Saragossa i Castelló,
 
Amb la informació recopilada i les persones identificades, el passat 28 de maig els agents van detenir les quatre persones abans esmentades com a presumptes autores dels delictes de robatori amb força i pertinença a grup criminal. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar l’ingrés a presó per a tots quatre. Amb aquestes detencions, els Mossos d’Esquadra donen el grup per desarticulat, tot i que s’està analitzant la participació dels detinguts en d’altres robatoris.


Comentaris

envia el comentari