Catalunya Diari

Detingut un home per espoliar monedes iberes, romanes i àrabs de jaciments arqueològics de Lleida

Detingut un home per espoliar monedes iberes, romanes i àrabs de jaciments arqueològics de Lleida| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH), adscrita a la Divisió d'Investigació Criminal, van detenir el passat 14 de desembre un home de nacionalitat espanyola, de 57 anys i veí d’Alfarràs, com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric per espoli de jaciments arqueològics.

Des de feia uns mesos, els Mossos d’Esquadra havien detectat un augment de denúncies per l'espoli de jaciments arqueològics i d'altres zones protegides, principalment concentrades a la zona del Segrià.
 
La UCPH va iniciar una investigació fruit de la qual, mitjançant el control de les vendes online d'objectes que pertanyen al patrimoni cultural català, es va localitzar una persona que oferia multitud de monedes antigues i d'un valor econòmic considerable a través d’una coneguda pàgina de subhastes en línia.
 
Els investigadors van poder constatar que el venedor operava des d’Alfarràs i que va començar a vendre per internet aquest tipus d’objectes el 2004. Des d’aquesta data havia fet més de 400 transaccions possiblement il·lícites de material numismàtic, medalles i objectes similars. Principalment es tractava de monedes de l'època dels ibers, algunes de les quals eren molt exclusives i d'un valor econòmic elevat amb un preu de sortida en subhasta de 1.800 euros.
 
Al llistat d’objectes que tenia a la venda hi havia un Tritetartemorion de Iltirta, una moneda que no es troba catalogada i seria inèdita, fet que reflecteix la gravetat de l’il·lícit, ja que més enllà del valor econòmic de la moneda en si, la pèrdua d'aquestes peces suposa un greuge irreparable a nivell cultural i històric.
 
Els agents van poder constatar que tot aquest material l’aconseguia mitjançant excavacions il·lícites en zones especialment protegides pel seu patrimoni arqueològic properes al seu domicili. Al fer les excavacions al subsòl s’ajudava d’un detector de metalls per localitzar les monedes, les qual extreia amb una aixada.
 
Aquest tipus d’espoli, sense fer servir cap metodologia arqueològica per no malmetre els estrats i el jaciment en sí, provoca danys irreversibles, malmet els jaciments i comporta una pèrdua d'informació en perjudici de la comunitat científica i per extensió a la societat en general.
 
El mateix dia de la detenció es va realitzar una entrada i perquisició al domicili del detingut on es van localitzar gran quantitat de llibres i revistes especialitzats en numismàtica, dos detectors de metalls, estris per realitzar excavacions i 195 monedes antigues, entre d’altres objectes de característiques similars.
 
El detingut va quedar en llibertat amb càrrecs desprès de la declaració judicial.


Comentaris

envia el comentari