Catalunya Diari

Detinguts dos lleidatans per tretze robatoris en explotacions tofoneres de Terol

Detinguts dos lleidatans per tretze robatoris en explotacions tofoneres de Terol| Text i fotografia: ACN

 

La Guàrdia Civil va detenir el 22 de gener dos homes residents a la demarcació de Lleida, de 37 i 66 anys, com a presumptes autores de tretze robatoris amb força en explotacions tofoneres de Terol, tot i que també haurien actuat a Burgos i Soria, segons fonts del cos.

La policia calcula que només a Terol haurien sostret 94,65 quilos de tòfona negra, amb un valor al mercat de 46.320 euros. Segons la Guàrdia Civil, els detinguts sempre utilitzaven el mateix 'modus operandi'. Actuaven de nit, tallant la tanca perimetral que envoltava les finques agrícoles i, un cop dins, utilitzaven gossos ensinistrats per tal de localitzar les tòfones, que extreien cavant forats o pous d'una grandària excessiva, intentant simular que havien estat ocasionats per un senglar o algun altre animal salvatge.
 
La Guàrdia Civil va obrir una investigació en tenir coneixement de diverses sostraccions de tòfona a la província de Terol. Segons ha informat el cos, els detinguts robaven i emmagatzemaven les tòfones per després vendre-les i obtenir un major benefici econòmic. Així mateix, els investigadors van poder constatar que a més de Terol, els detinguts també haurien actuat a Burgos i Soria. Només a Terol, la Guàrdia Civil els imputa tretze robatoris amb força en els quals haurien sostret fins a 94,65 quilos de tòfona negra, que tindria un valor de mercat de 46.320 euros.
 
Tots aquests robatoris van generar alarma social entre els tofonaires de la zona, no només per la sostracció del producte, sinó per les destrosses ocasionades en els terrenys i finques, així com pel greu perjudici econòmic ocasionat al sector especialmente als municipis terolencs d'Albentosa i Sarrión.
 
Les detencions van tenir lloc divendres passat quan la Guàrdia Civil va interceptar el vehicle amb què viatjaven els suposats lladres a la localitat de Borja (Saragossa). En el moment de la detenció portaven més de 9 quilos de tòfona negra, de la qual se n'investiga ara la seva procedència, així com càmeres nocturnes, llanternes frontals, GPS i eines diverses per tallar filats i altres utilitzades en l'extracció de les tòfones. Al vehicle també hi viatjaven dos gossos especialitzats en la recerca de tòfona negra, que van ser traslladats a la protectora d'animals de Terol. 
 
Després de declarar el dilluns 25 de gener, el jutge va ordenar l'ingrés a presó dels dos homes, eludible amb una fiança de 10.000 euros en cada cas.
 
Modus operandi
La investigació policial ha permès constatar que els detinguts haurien utilitzat un entramat complex, consistent en la realització de contractes d'arrendament de diferents explotacions agrícoles, en els quals ells mateixos figuraven com a arrendataris per dificultar la labor de la policia, davant possibles inspeccions, al no poder destriar entre el producte recol·lectat legalment i el sostret en els fets delictius investigats. 
 
Així mateix, els dos detinguts tenien obert un portal web, des del qual oferien la venda de 'Tòfones del Pirineu català al millor preu'. A internet s'anunciaven com una empresa familiar dedicada a la recol·lecció de tòfones, però aquesta mercantil no es troba registrada com a tal, segons la Guàrdia Civil. Amb els anuncis a internet i la signatura de certs contractes d'arrendament d'explotació de finques, la voluntat dels detinguts hauria estat la de donar una aparent legalitat a les tòfones sostretes, tenint en compte que es tracta d'un producte altament perible, fet que dificulta tant les actuacions policials i judicials per esclarir la procedència il·lícita de les tòfones. Comentaris

envia el comentari