Catalunya Diari

El campanar de l'església de Rosselló tenia esquerdes, detectades feia dos setmanes

El campanar de l'església de Rosselló tenia esquerdes, detectades feia dos setmanes| Text i fotografia: ACN

 

El campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló s'ha esfondrat aquest divendres quan passaven quinze minuts de les onze del matí. No s'han registrat ferits. Segons tècnics municipals, feia dos setmanes que s'havien detectat esquerdes a la part dreta i s'estava estudiant l'afectació.


Cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat s'han desplaçat fins al lloc per fer tasques de sanejament i retirar les pedres que han quedat desestabilitzades. Així mateix, juntament amb els Mossos d'Esquadra han assegurat la consolidació de l'edifici. No consta que s'estigués portant a terme cap actuació al campanar ni a l'església en el moment que ha tingut lloc l'esfondrament.Arran de l'ensorrament s'ha foradat una canonada del gas i els Bombers treballen per neutralitzar la fuita.
L'alcalde de Rosselló, Josep Abad, ha explicat que feia dos setmanes que els tècnics municipals van observar esquerdes a la part dreta de la façana, entre la paret lateral i el campanar. Ràpidament, van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat ha fet un seguiment i ha analitzat enginyers estructuristes per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte. Des del consistori es va acordonar la zona amb tanques i també se n'ha fet un seguiment durant tot aquest temps.Aquest mateix divendres, agents municipals han passat pel costat del campanar i han vist que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que ha aixecat totes les alarmes i ha fet desallotjar d'immediat tota la plaça i les famílies dels dos edificis que hi ha més a prop del campanar. Aquests han pogut tornar a casa hores més tard, després de comprovar que no s'havia danyat l'estructura de l'edifici. Abad ha explicat que els danys es limiten a la façana, concretament a un dels balcons.
El rector de l'església, Víctor Manuel Espinosa, ha lamentat que estaven a l'espera dels informes dels estructuristes del bisbat per trobar solucions a l'esquerda que havia sorgit. En aquest sentit, ha admès que sabien que l'afectació real era important però que ningú ''es podia imaginar que el campanar s'ensorraria''. L'església de Sant Pere de Rosselló es va construir entre els anys 1756 i 1760, és propietat del Bisbat de Lleida i s'han fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana. S'hi feien celebracions religioses entre setmana i també al cap de setmana, ara s'haurà d'habilitar un altre espai o anar a la parròquia d'algun dels pobles veïns. Molts veïns de la localitat s'han quedat sorpresos aquest divendres al migdia i a l'arribar al poble han vist que no hi havia el campanar.
Comentaris

envia el comentari