Catalunya Diari

El casal d'Agramunt torna a obrir les seves portes

El casal d'Agramunt torna a obrir les seves portes| Redacció - Fotografia: Ajuntament d'Agramunt

 Durant aquestes setmanes, l’equip de serveis municipals ha realitzat tasques de manteniment. Cal recordar que fa dos mesos els anteriors arrendataris van comunicar a l’Ajuntament la voluntat de no seguir amb la concessió. Ara, el nou equipament municipal tornarà a obrir portes per seguir sent un centre social pels agramuntins.
 
El Casal Agramuntí va néixer l’any 1931 com a una societat particular que va acabar constituint-se l’any 1934. En aquells anys, Agramunt ja disposava d’una altra societat recreativa, anomenada Barretina. Inicialment, la Societat Recreativa Casal Agramuntí va domiciliar-se al 'Salón', al Mercadal, tot i que ben aviat va adquirir els terrenys de l’antiga bassa del Molí i una casa particular per tal d’aixecar-hi el local social de l’entitat. Durant els anys de la Guerra Civil, la societat hagué d’aturar les seves activitats, ja que els seus locals foren ocupats per la Unió General de Treballadors (UGT) i pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Acabada la guerra, es recuperaren els locals, però calgué reparar els importants desperfectes ocasionats pels bombardejos aeris. A partir d’aleshores, el Casal Agramuntí fou durant molts anys l’únic indret de la vila on es celebraven actes recreatius, perquè La Barretina, també per motius polítics, no reprengué les seves activitats fins després de l’any 1939.
 
Als anys setanta, començà la davallada del Casal Agramuntí, aparegueren altres centres de diversió i canviaren les tendències en aquest sentit. Calia fer reformes i millores als edificis i instal·lacions i la dificultat econòmica per a dur-les a terme portà a que l’any 1984 es dissolgués la societat i es fes donació de tot el seu patrimoni a l’Ajuntament d’Agramunt, amb la condició que es mantingués el nom de Casal Agramuntí i les instal·lacions es destinessin a usos públics, recreatius i culturals en benefici de tots els agramuntins. Des de llavors, s’ha dut a terme diferents reformes tant a la zona del bar-restaurant com al mateix teatre, acollint nous usos com la biblioteca municipal o Ràdio Sió. Actualment, la Sala del teatre s’utilitza per a la projecció de cinema i per la major part d’actes culturals de gran format mentre que el bar-restaurant segueix sent un punt de trobada dels agramuntins i de tot el moviment associatiu de la vila.


Comentaris

envia el comentari