Catalunya Diari

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger acull el primer Festival d'Astronomia del Montsec 2014

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger acull el primer Festival d'Astronomia del Montsec 2014| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger acollirà del 10 al 12 i del 16 al 19 d'octubre el primer Festival d'Astronomia del Montsec 2014, una iniciativa que vol apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme, l'anomenat Turisme del Coneixement.

El festival permetrà descobrir el cel del Montsec i gaudir d’un seguit d’activitats relacionades amb la ciència i la cultura. El programa inclou un curs d’astronomia anomenat 'Un cop d’ull a l’Univers' adreçat a tots els públics i que es farà del 10 al 12 d’octubre. El curs realitza una introducció als aspectes més destacats de l’Astronomia i l’Astrofísica, combinant les sessions teòriques amb les sessions pràctiques d’observació o les sessions de planetari a l’Ull del Montsec.


A partir del dia 16 d’octubre començarà el Primer Festival d’Astronomia del Montsec 2014 pròpiament dit amb diferents activitats, entre les que s’inclou la representació teatral de '[email protected] (o quan la ciència passa pel tub)', una adaptació lliure sobre 'La vida de Galileu' de Bertolt Brecht; l’organització de visites al COU tant per a públic familiar com per a adults; observació solar al Parc de Telescopis; xerrades; sessions d’experiments científics i el cicle Música sota les Estrelles 'Un Univers de Música'.
Totes aquestes activitats comptaran amb la total implicació del personal del Parc Astronòmic del Montsec, que anirà caracteritzat de personatges històrics vinculats a l’astronomia.
Presentació de la iniciativa


La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació de l'activitat. L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; del president del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat, i del director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribes.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat l’absolut compromís de la institució per "col·laborar i participar en tot allò que sigui necessari per donar a conèixer encara més aquest entorn i totes les activitats i propostes relacionades amb el Centre d’Observació de l’Univers". Per la seva banda, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha destacat el festival per la "gran qualitat" de les activitats que es faran

El director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribes, ha explicat que per a l’assistència a les activitats del festival dels dies 17 i 18, s’han organitzat estades-paquets turístics d’una i dos nits de durada que inclouen altres activitats al Montsec.

Destinació Turística Starlight
L’any 2013 el cel del montsec va ser certificat i reconegut internacionalment com un dels millors del món per a l'observació astronòmica i per al gaudir de la llum de les estrelles.

El president del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat, ha explicat que el fet de tenir la certificació de Destinació Turística Starlight és un gran privilegi que ha de servir per continuar creant noves propostes i iniciatives.

Un total de 24 municipis (total o parcialment) de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà van ser certificats com a Destinació Turística Starlight. D’aquests, 11 van ser certificats també com a Reserva Starlight. Les Certificacions formen part del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MaB) de la UNESCO.


Comentaris

envia el comentari