Catalunya Diari

El Conselh Generau d'Aran cobreix la cisterna del Castelh Leon per preservar-la del vandalisme

El Conselh Generau d'Aran cobreix la cisterna del Castelh Leon per preservar-la del vandalisme| ACN - Fotografia: Conselh Generau d'Aran

 

El Conselh Generau d'Aran ha enterrat la cisterna del Castelh Leon, del municipi d'Es Bordes, per evitar la seva destrucció amb actes de vandalisme que s'havien detectat. La cisterna havia quedat desterrada arran d'una prospecció arqueològica al castell i actes vandàlics havien tirat pedres i altres objectes a l'interior i havien desfet part del mur de coronació.

La cisterna s'ha enterrat amb sorra combinada amb sacs de roba d'arlita (argila expandida) per tal de facilitar les maniobres d'enterrament i desenterrament futures. El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha explicat que amb aquesta actuació es garanteix la conservació de la cisterna i els paraments interiors. Barrera ha afegit que aquest element arquitectònic ha quedat perfectament documentant (ubicació, dimensions i estat de conservació).
 
El Casteth Leon es troba en un turó estratègicament situat sobre la confluència dels rius Garona i Joeu, va ser la principal fortificació de la Val d'Aran, des del 1283 quan va ser construïda pels francesos que sota les ordres d'Eustaqui de Beaumarchais de Tolosa, van ocupar en aquest moment la Val d'Aran i fins a la seva desfeta definitiva en el 1719.
 
El castell va ser la seu del governador, representant militar i cap de l'administració reial a l'Aran. Al segle XVI, les guerres que Carles I i Felip II d'Espanya van dur contra França, van convertir Casteth Leon en una de les més importants fortaleses de la frontera. Per això, el castell va ser objecte de diverses i molt importants obres. Al segle següent, en el curs de les guerres dels Segadors (1640-1652) i de Successió (1701-1715) el castell va ser escenari de lluites sagnants.


Comentaris

envia el comentari