Catalunya Diari

El FeMAP comptarà enguany amb un total de 43 actuacions

El FeMAP comptarà enguany amb un total de 43 actuacions| Text i fotos: Laura Biela

 

Un total de 43 actuacions formen enguany el programa de la sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, que arrencarà el proper divendres, dia 1 de juliol, i s'allargarà fins al 27 d'agost. El certamen, que es durà a terme al Pirineu de Catalunya, Andorra i a la Catalunya Nord, esdevé el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa.

El concert d'inauguració serà una producció pròpia que es podrà escoltar al claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, a la Seu d'Urgell. El tret de sortida serà amb una de les obres més populars del repertori barroc 'Les Quatre Estacions' d'Antonio Vivaldi. La producció s'ha encarregat al violinista lleidatà Joan Espina. L'orquestra s'ha configurat a partir de músics del territori pirinenc o lleidatà sempre que ha estat possible.
 
Una de les novetats d'enguany és el FeMAP social, que impulsa propostes adreçades a gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental. L'objectiu és apropar la música i les arts a les persones amb risc d'exclusió. El FeMAP Social consisteix en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d'exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.). D'aquests, 7 tindran lloc al Pirineu Lleidatà. A més a més, tindran lloc 10 tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se i assistir als concerts convencionals de forma inclusiva. 
 
Presentació 2016
La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha volgut destacar durant la presentació de l'edició d'enguany "l'èxit del festival", que edició rere edició "guanya concerts i suma nous municipis al certamen". Pujol també ha volgut deixar constància que la iniciativa s'ha convertit "en un festival de referència internacional".
 
Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, s'ha mostrat orgullós amb el fet que "la marca Pirineu sigui cada cop més present en el territori i estigui vinculada a la cultura i al patrimoni". En aquest sentit, ha afegit: "És un goig".
 
Per Amador Marquès, alcalde de Bossòst, el festival el conformen "una sèrie de concerts de música antiga que s'organitzen en una societat moderna, segons ha apuntat. Així mateix, ha recordat que la majoria de les actuacions musicals es celebren en esglésies d'estil romànic del Pirineu, "una proposta en format petit que permet una fruïció cultural i musical".
 
Finalment, el director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha explicat que edició rere edició es sumen nou municipis al FeMAP. "I no els anem a buscar nosaltres, sinó que ens truquen ells per participar". En aquesta sisena edició, formaran part sis localitats que abans no hi havien participat: Llívia, a Girona; i Vilaller, Organyà, Vall de Boí, Riner i Salàs del Pallars, a la demarcació de Lleida.
 
28 municipis participants, 17 formacions musicals, 43 concerts, 5 sessions de Gastrofilms, 50 packs turístics d'entrada.+ hotel, 22 activitats culturals complementàries, 1 curs de divulgació, 1 exposició de fotografies, 15 concerts en centres amb persones en risc d'exclusió, i 7 tallers per a persones amb risc d'exclusió i assistència al concert, són algunes de les dades D'aquesta sisena edició del FeMAP, que compta amb un pressupost aproximat de 400.000 euros.


Comentaris

envia el comentari