Catalunya Diari

El festival Embarrat arriba a Tàrrega del 6 al 24 de juny

El festival Embarrat arriba a Tàrrega del 6 al 24 de juny| Redacció - Fotografia: Embarrat

 Les naus modernistes del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega (antiga fàbrica Trepat), indret d’origen de la transformació social i industrial a les terres de Lleida, acullen un nou i ambiciós festival de creació contemporània, l’Embarrat. Per primera vegada, un espai museu-industrial acull un projecte d'art contemporani. Si l’any 1931 un embarrat era un sistema proveïdor d’energia a la maquinària simple, ara el concepte canvia per convertir-se en un espai de creació que dialoga des del passat industrial recent amb la modernitat més absoluta a través de l’art i el pensament.  
 
El festival està organitzat conjuntament per Intersecció i el Museu de Mecanització Agrària Cal Trepat (Ajuntament de Tàrrega), que enguany celebra el seu centenari. A més, compta amb col·laboració de l'Institut d’Estudis Ilerdencs.
 
 
'La Gran Màquina' i les exposicions del festival  
Un dels altres grans pilars de l’Embarrat és l’exposició 'La Gran Màquina', una selecció de 22 artistes seleccionats entre un total de 102 propostes presentades a la convocatòria proposada per l’Embarrat. Els participants van partir de la proposta de l’organització, que plantejava La Gran Màquina com a metàfora del desig d’una més gran productivitat dirigida a una millora social: si el segles XVIII i XIX apareixia una nova classe social -el proletariat-, i un nou sistema  -el capitalisme-, que va portar cap a la precarietat laboral i la baixada dels salaris, ara l’Embarrat vol fer una reflexió de com aquestes condicions es perpetuen i, com llavors, la nostra societat altament tecnificada i individualista es troba immersa en una devastadora crisi econòmica i de valors que no ha fet més que agreujar les distàncies entre rics i pobres.
 
Els candidats seleccionats provenen de Barcelona, Amposta, Lleida, Pamplona, San Sebastian, Girona, Ourense, Vigo, Pontevedra, Múrcia, A Coruña, Portugal, Berlín i Las Palmas de Gran Canaria. La majoria de peces són de caràcter audiovisual, però la mostra comptarà també amb dos performers, fotografia, pintura, escultura i instal·lacions sonores.
 
La Gran Màquina esdevé així una exposició àmplia, molt completa, amb artistes de gran qualitat que abracen des d’allò conceptual a l'objectivisme, la ficció, el futurisme, el documentalisme social i crític, les relacions amb les xarxes socials, etc. La mostra té un accent femení, ja que aproximadament la meitat de les propostes seran dutes a terme per dones. Alguns dels treballs han estat pensats específicament per 'La Gran Màquina'. La mostra s’inaugurarà divendres dia 6, i tindrà lloc a l’interior de l’antiga Fàbrica Trepat. La millor proposta serà reconeguda amb un premi de 2.000 euros.
 
L’església de Sant Antoni serà un altre dels escenaris de l’Embarrat, on Juanan Requena, un artista difícil d’encasellar, mostrarà la seva proposta amb suports fotogràfic amb peces úniques d’inspiració literària. A partir del 4 de juny es podrà visitar el work in progress del muntatge de l’exposició, i la inauguració se celebrarà el dissabte dia 7. El festival acollirà també una exposició de la desapareguda artista Olga L. Pijoan, que vol reivindicar la targarina i a Guillem Viladot. La mostra serà comissionada per Josep Miquel Garcia, en col·laboració amb la Fundació Guillem Viladot 'Lo Pardal'.
 
Una programació multidisciplinar, participativa i per a tots els gustos 
Pel que fa a la resta de la programació, l’Embarrat celebrarà nombroses activitats que comprendran un ampli ventall de disciplines artístiques, que inclouen exposicions, presentacions, música, actuacions en directe i sopars a la fresca. Una d’elles és la Biblioteca de Cuerdas y Nudos, un espai narratiu, una biblioteca plena de textos, de partitures musicals, de dibuixos, de dissenys... tots trobats a la paperera. És una biblioteca de manuscrits no publicats, fragments de vida, que el temps ha anat omplint de pols. La instal·lació, obra de l'artista José Antonio Portillo Vesga, és visitable de forma lliure, tot i que es faran 3 passis guiats per l’autor cada dia.
 
El dissabte 7 de juny tindrà lloc a la Plaça Trepat a les 13.00 hores un vermut electrònic, amb els DJ de la Comunidäd, que comptarà amb la presència dels artistes que formen part de La Gran Màquina i dels membres del jurat. Per als noctàmbuls hi ha programat un PicNit, una programació musical que comptarà amb un servei de bar i restaurant, amb l’actuació de Bradien + Escoffet, Nev.Era i Pentina’t Lula. Dissabte també tindran lloc l’Speaking Corner, en què els artistes Jordi V. Pou, Juanan Requena i Laia Jou explicaran les seves obres. Després se celebrarà un recital poètic a càrrec d’Anna Pantinat (poeta), Laia Pantinat (músic) i Jack Bernal (ballarí).
 
Dues activitats participatives completen la programació. Per un costat, CanCal Tàrrega, una instal·lació interactiva que permet situar sobre el mapa els noms i malnoms de les cases del país (www.cancal.cat); i per altra banda, els Estris_alçados, uns pals extensors de fins a 6 metres de llargada que permeten fer fotografies descobrint noves perspectives i obtenint noves visions. Una intervenció fotogràfica, itenerant, oberta i participativa on el públic podrà capturar instantànies des del cel de Tàrrega a través d'un enginyós sistema ideat per l'artista Albert Gusi. (www.albertgusi.com)
 
Divendres i dissabte el llibre d’artista i els autoeditats seran també protagonistes, ja que en l’actualitat són un suport molt emprat entre els creadors i artistes d’avui. És per això que Embarrat convida a les petites editorials i artistes que s’autopubliquen els seus llibres a participar a l’Embarrat exposant les seves creacions.  
 
Joan Fontcuberta presenta nou llibre
Joan Fontcuberta ha estat l’artista convidat a col·laborar en aquesta primera edició de l’Embarrat, al qual se li ha proposat la creació d’un treball específic sobre la Fàbrica Trepat. El resultat ha estat editat per Editions Bessard (París), que tindrà distribució internacional. L’exposició i el llibre es presentaran al festival Les Rencontres d’Arlès el mes de juliol i comptarà amb dues edicions, la regular i l’edició de luxe. Fontcuberta ens proposa un llibre de ficció que parteix del material heretat de la Fàbrica Trepat: fotografies antigues que es combinen amb les fotografies de Fontucberta. L’emblemàtic edifici de Tàrrega, que ara és el Museu de Maquinària Agrícola de Tàrrega i que compleix 100 anys, es converteix en l’eix d’una realitat paral·lela creada pel fotògraf, en què l’amo de la fàbrica Cal Trepat tenia una gran sensibilitat per l’art i volia associar la seva empresa a la modernitat internacional. És per això que va convidar diversos artistes, pioners de les tendències fotogràfiques de la primera meitat del segle XX: el constructivista Rodchenko, el surrealista Man Ray, el documentalista americà Walker Evans, i els representants de la Bauhaus Moholy Nagy o el matrimoni Becher, entre altres, per tal que fessin les seves creacions a la seva fàbrica. D’aquí en va sortir una teòrica Col·lecció Trepat de Fotografia Moderna.
 
L’artista ha trobat a la Fàbrica Trepat un gran inspiració i similitud amb les avantguardes històriques europees i americanes, i ha volgut que aquest llibre esdevingui un homenatge als Trepat serà editat per Editions Bessard (París) i tindrà distribució internacional. Es presentarà a nivell mundial a Tàrrega el dia 6 de juny. La presentació s’acompanyarà d’una exposició.


Comentaris

envia el comentari