Catalunya Diari

El festival pluridisciplinar l'Embarrat torna a Tàrrega

El festival pluridisciplinar l'Embarrat torna a Tàrrega| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 

L'Embarrat torna a activar el seu mecanisme. Després d'una reeixida edició l'any passat, el festival torna per tal que l'art contemporani s'apoderi de la capital de l'Urgell. Enguany, la proposta se celebrarà el 26 i 27 de juny a les naus modernistes del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega (antiga fàbrica Trepat), que va ser l'indret d'origen de la transformació social i industrial a les terres de Lleida. Així, el festival converteix Cal Trepat en l'únic museu-industrial que acull un projecte d'art contemporani. L'Embarrat també tindrà activitat al centre de Tàrrega.

El festival, que està organitzat conjuntament per Intersecció i el Museu de Mecanització Agrària Cal Trepat (Ajuntament de Tàrrega) i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, comptarà amb nombroses activitats que comprendran un ampli ventall de disciplines artístiques, que inclouen concerts, performances, exposicions i un focus especial cap al llibre com a objecte d'art.
 
L'Embarrat és un festival pluridisciplinar i transversal que recull les tendències més actuals en el món de l'art i la creació contemporània, alhora que dóna visibilitat i impuls a l'obra dels nous creadors emergents que utilitzen la experimentació i la exploració de nous llenguatges artístics com a via d'expressió. Els principals objectius de l'Embarrat són la promoció del patri­moni industrial i natural de Tàrrega, la divulgació de la cultura, l'art i el pensament crític entre la societat i l'impuls a la creació artística més compromesa i emergent.
 
'La Gran Màquina', exposició principal
L'exposició 'La Gran Màquina' serà una de les activitats principals de l'Embarrat. La mostra consistirà en una selecció de 25 artistes seleccionats entre un total de 277 propostes presentades a la convocatòria proposada per l'Embarrat, que va estar oferta del 3 de març al 30 d'abril. Enguany el tema escollit com a leit-motiv és el concepte d'alienació, entesa tal i com la va desenvolupar Karl Marx: "el procés a través del qual els productes de l'activitat humana escapen el control dels individus i els dominen". La Gran Màquina s'ubicarà a l'interior de l'antiga Fàbrica Trepat (ara museu), un espai obrer i industrial de principis de segle XX que conviurà i dialogarà amb l'art més avançat a través d'aquesta exposició, i a diversos espais del centre de Tàrrega. La mostra s'inaugurarà en el marc del festival Embarrat el dia 26 de juny de 2015 i restarà oberta fins al 5 de juliol.
 
Els candidats seleccionats enguany s'han internacionalitzat, i s'han rebut propostes procedents de 15 països. Els seleccionats provenen de Catalunya, Espanya, Argentina, Alemanya, Xile, Índia, Itàlia i Brasil. Les disciplines que es podran veure inclouen videoart, fotografia, escultura, instal·lacions, pintura i performances. 'La Gran Màquina' esdevé així una exposició àmplia, molt completa, amb artistes de gran qualitat.
 
Entre els artistes participants es concedirà el Premi Embarrat 2015, remunerat amb 2.000 euros. També es concedirà un segon premi, que és una de les novetats d'aquesta edició: el Premi IEI, que consta d'una exposició individual el 2016 produïda per l'IEI i comissariada per Anselm Ros a la Sala Gòtica de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), i de la qual s'editarà un catàleg.
 
El jurat serà presidit per la directora del Centre d'Art La Panera de Lleida, Glòria Picazo; i el comissari de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Anselm Ros, i comptarà amb la col·laboració de Josep M. Ganyet, comunicador i professor de nous mitjans de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra; Alexandra Laudo, directora de la plataforma de comissariat Heroínas de la Cultura i comissària a Sant Andreu Contemporani; Ricard Planas, director de la revista Bonart, i Ramon Sicart, director de la Galeria Sicart de Vilafranca del Penedès.
 
ArtBook: El llibre com a objecte d'art
Una de les novetats d'aquest any al festival serà la seva secció ArtBook. El festival ha focalitzat una mirada cap al llibre, ja que en els darrers deu anys, amb l'auge i consolidació de les noves tecnologies, el llibre ha esdevingut un excel·lent suport per a l'obra de molts artistes. L'edició de llibres, fanzins i altres publicacions és avui un dels fenòmens expressius més rellevants i contemporanis. Paral·lelament, també han nascut moltes petites editorials que en connivència amb els nous artistes han contribuït clarament a l'impuls del llibre com a objecte d'art.
 
És per això que l'Embarrat impulsa sota el nom d'ArtBook tres accions al voltant de les publicacions d'artista. En primer lloc, una exposició que reunirà una selecció dels millors llibres, fanzins i publicacions impreses vinculades a la creació més contemporània. La mostra es podrà veure a Cal Trepat, del dia 26 de juny al 5 de juliol de 2015. També, durant els dies de festival, se celebrarà un mercat de llibres d'art i d'artista que tindrà lloc a Cal Trepat els dies 26 i 27 de juny. 
 
Finalment, en aquesta línia, s'obrirà l'espai Embarrat a la Biblioteca de Tàrrega. Un cop finalitzada l'edició del festival, les publicacions exposades a la mostra Artbook passaran a disposició del públic a la Biblioteca de Tàrrega on tindran un espai propi, d'accés gratuït i permanent.
 
Dues exposicions i activitats complementàries
Dues exposicions amb un fort compromís social ocuparan el Museu Comarcal de l'Urgell. A la sala temporal s'hi podrà veure 'El teorema de Maslow', un treball de tres artistes radicals, innovadors i compromesos amb la societat d'avui que ens parla de les jerarquies de les necessitats humanes: són els bilbaïns Fermín Díez de Ulzurrún i Juan Pablo Ordúñez i el navarrès Peio Izcue Basail. La mostra compta amb la col·laboració de la Galeria Sicart de Vilanova i la Geltrú
 
A les Sales Nobles del Museu podrem veure la mostra 'Las Muertes Chiquitas' de la catalana Mireia Sallarès. Un treball realitzat a Mèxic, basat en entrevistes intimistes realitzades per la mateixa artista que desvetllen i que parla de la vida de les dones d'aquell país.
 
La programació musical de l'Embarrat
El festival es complementa amb una atractiva programació musical contemporània amb propostes d'arreu del territori català. Durant la primera nit, més indie, tindrà lloc a la nau 5 de Cal Trepat un concert de piano a càrrec de Carles Viarnès, seguit d'un concert intens de 15 minuts amb els sons de la fàbrica a càrrec del guanyador del premi La Gran Màquina de l'any passat, Mikel R. Nieto. A mitjanit, a la plaça Trepat, els manresans Puput presentaran el seu nou disc Upupa Epops. La nit acabarà amb la sessió psicodèlica alternativa de l'agramuntí DJ Lo Bepo.
 
L'endemà, la programació vira cap a l'electrònica. La música començarà amb un vermut a la Nau 5 amb la l'aventurera multimèdia de Lleida bzzzbip (Antònia Folguera) i el tortosí Shoeg (Carlos Martorell), que presenta el seu segon treball, Tanz. El targarí Txiviru Breaks oferirà una tarda de downtempo, electroswing i lounge a la plaça Trepat. Al vespre, es repetirà sessió electroindustrial de divendres amb Mikel R. Nieto, i el seguirà un concert d'electrovèrsia amb el duet Jansky (Catalunya interior i Menorca) i una sessió de house amb Rabassa 2p2 Panda Rock (de Tàrrega) i Milo. La part musical, gastronòmica i lúdica tindrà lloc a l'exterior del Museu Trepat. Un espai, sota els estels, on l'electrònica, el minimal, la psicodèlia o el tech-house s'allargaran fins la matinada.


Comentaris

envia el comentari