Catalunya Diari

El fort vent malmet la meitat dels cultius de pera a Lleida, un dia abans de la collita

El fort vent malmet la meitat dels cultius de pera a Lleida, un dia abans de la collita| Text i fotografia: ACN

El fort vent d'aquest dissabte a la tarda ha afectat de manera important els cultius de fruita de Lleida, especialment a les comarques del Segrià, l'Urgell i la Noguera, on els danys per vent a la pera han estat del 50% de mitjana.

Els danys per pedra, tot i que no va ser massa grossa, se situen entre el 15% i el 30% en nectarines i peres. Un dels pagesos afectats és Jordi Fuixench, de Lleida. El vent ha afectat la meitat de les seves 10 hectàrees de pera. "Volíem començar a collir aquest diumenge la pera llimonera ja que la mida ja era molt bona i ara està tota per terra", ha lamentat.

Els sindicats d'UP i Asaja i els pagesos afectats demanen a Agroseguro que peritin els danys amb "celeritat".

El president del sindicat Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explica que en cultius de pera, l'afectació ha estat d'un 50% de mitjana, sobretot a la part nord de Lleida ciutat, a la zona de les partides, i també a Rosselló, Alguaire, Albesa, la Portella, Corbins o Alfarràs, on l'afectació pel vent ha arribat al 70% en alguns punts. Els danys per pedra se situen entre el 15% i el 30% en els cultius de nectarines i peres.

Precisament perquè entre diumenge i dilluns molts pagesos començaven a collir la pera llimonera, demanen a les assegurances que no triguin a peritar els danys. Des dels sindicats demanen que dilluns al matí, els afectats passin l'afectació a les assegurances perquè aquestes puguin peritar entre dimecres i dijous. Fins al peritatge no se sabrà la magnitud dels danys del temporal, ja que els cops per pedra es veuran millor quan la fruita s'assequi.


Comentaris

envia el comentari