Catalunya Diari

El Govern aprova l'impost a les entitats financeres per estimular que posin a lloguer els seus pisos buits

El Govern aprova l'impost a les entitats financeres per estimular que posin a lloguer els seus pisos buits| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida (Arxiu)

 Aquesta mesura té per finalitat “incentivar” les entitats financeres propietàries d’una important bossa de pisos perquè els posin en el mercat de lloguer. Es calcula que afectarà com a mínim 15.000 pisos en mans d’entitats financeres en els 72 municipis amb major demanda d’habitatge, una xifra que per al conseller Vila justifica l’oportunitat de la mesura: “Estàvem convençuts que calia generar algun estímul en aquest sentit”, ha afirmat. S’estima que l’impost tributarà una mitjana anual d’entre 850 i 1.650 euros per habitatge buit.
 
La nova norma preveu aplicar l’impost en el cas d’habitatges desocupats durant més de dos anys sense causa justificada. “Aquesta és una mesura d’estímul que no té cap ànim recaptatori” ha explicat Vila. Per aquest motiu, les persones físiques, les administracions públiques i les entitats del tercer sector de la xarxa d’inclusió social estaran exemptes de l’aplicació d’aquest gravamen.
 
El Projecte preveu un conjunt de bonificacions, en funció de quants pisos vagi posant en lloguer assequible el titular, bé directament o bé cedint-los a borses de mediació per al lloguer social a les administracions o a les entitats socials. Les bonificacions són les següents:
Si el titular destina del 5 al 10% dels habitatges a habitatge assequible, obtindrà una bonificació del 10% de quota.
Si destina entre el 10 i el 25% a habitatge assequible, es beneficiarà d’una bonificació del 30%.
- Entre el 25 i el 40% tindrà un 50% de bonificació de quota.
- Si hi destina més del 40% la bonificació serà del 75%.
- Finalment la bonificació serà del 100% quan es destinin a lloguer social més del doble d’habitatges buits que estiguin subjectes a l’impost.
 
L’impuls a l’establiment d’aquest impost es desprèn de la Llei del dret a l’habitatge, que preveu un seguit de mesures perquè els habitatges desocupats injustificadament, en àmbits d’acreditada demanda, s’incorporin al mercat per mitjà, si escau, de la intervenció de les administracions. D’altra banda, la regulació d’aquest impost complementarà les diverses mesures que s’inclouran en el Pla per al dret a l’habitatge, la tramitació del qual és a punt de finalitzar.
 
En marxa el lloguer solidari
Una nova mostra del compromís del Govern per garantir el dret a l’habitatge de les persones més vulnerables és l’aprovació del lloguer solidari, una nova iniciativa que es posarà en marxa a partir d’aquest estiu i que té per objectiu “incentivar les persones propietàries de pisos buits del parc privat perquè els cedeixin a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya durant sis anys per posar-los a lloguer”. Aquesta experiència pilot preveu mobilitzar, d’entrada, un estoc de 200 pisos situats en algun dels 72 municipis amb forta demanda d’habitatge La mesura compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. 
 
Els propietaris, prioritàriament persones físiques, podran optar a participar en aquest programa a canvi de cedir gratuïtament el seu habitatge a l’Administració per un període mínim de sis anys. Com a contrapartida, la Generalitat reformarà i adequarà el pis, per un import màxim de 12.000 euros per habitatge, i el destinarà a lloguer social. Cada propietari serà compensat amb una renda aproximada de 75 euros mensuals que tenen per finalitat únicament compensar-li les despeses ordinàries de l’habitatge (IBI, comunitat de veïns...). 
 
Aquesta iniciativa pretén cobrir els objectius següents: afavorir els propietaris d’habitatges que no poden mantenir-los ni rehabilitar-los, temporalment, però que en volen conservar la propietat; mobilitzar habitatges desocupats; obtenir més habitatges per a polítiques socials, i propiciar que es facin obres de rehabilitació per generar ocupació.


Comentaris

envia el comentari