Catalunya Diari

El Govern licita les obres del túnel de Tres Ponts a la C-14 a Organyà per prop de 48 milions d'euros

El Govern licita les obres del túnel de Tres Ponts a la C-14 a Organyà per prop de 48 milions d'euros| ACN - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha licitat les obres del túnel de Tres Ponts a la C-14 a Organyà, a l'Alt Urgell. L'actuació, que comprèn també l'eixamplament de la calçada en els trams contigus, suposarà una inversió aproximada de 48 milions d'euros, segons ha informat el conselleria en un comunicat. 

La previsió és que les obres comencin durant el 2017 i el termini d'execució és de 36 mesos. Es tracta d'una obra molt reivindicada a la comarca per solucionar els problemes de despreniments d'aquest tram de la via. Amb el nou túnel d'1'3 quilòmetres s'evitarà que la carretera passi pel congost de Tres Ponts que forma el Riu Segre entre Montant de Tost i Organyà.
 
L'exigència d'aquestes obres es va tornar a revifar a finals de novembre arran dels accidents provocats per dos despreniments de pedres. En un dels sinistres un noi de 22 anys va resultar ferit en caure-li una roca de més de 100 quilos al seient de l'acompanyant del cotxe. En l'altre accident una noia va bolcar el vehicle en intentar esquivar una pedra que va caure en aquest tram.
 
Segons detalla el Departament de Territori, l'actuació abasta un tram de prop de 3 quilòmetres, entre la sortida del nucli d'Organyà i el túnel existent del Montant del Tost, just abans de la intersecció amb la carretera LV-4001. La calçada s'ampliarà fins als 10 metres d'amplada, amb dos carrils, un per sentit, de 3,5 metres i vorals d'1,5 metres, per millorar la seguretat en tot aquest tram.
 
La singularitat orogràfica d'aquesta àrea fa difícil l'encaix de l'eixamplament de la plataforma. Per solucionar-ho, s'aprofitarà el costat de la via més proper al riu, i es construiran un mur d'escullera de 100 metres de longitud per 1,5 metres d'ample, i cinc trams de voladissos de 2 metres d'ample com a màxim, per allargar la secció.
 
A més, a uns 400 metres de l'inici del tram objecte de l'actuació, a la banda més propera a Organyà, s'eixamplarà la calçada d'un túnel existent de 51,5 metres de longitud, per adaptar-lo a la resta de la plataforma. La nova secció serà de 11,60 metres d'ample per 7,60 metres d'altura.
 
Característiques del túnel
L'estructura principal de l'obra que es licita aquest dijous és un nou túnel d'1,3 quilòmetres de longitud, que es construirà per millorar el traçat de la carretera existent, i evitar el pas per un tram especialment sinuós del congost de Tres Ponts.
 
La secció del túnel serà de 12,60 metres d'ample per 7,90 metres d'altura, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres d'amplada, un per sentit, una mitjana d'1 metre, voreres d'1,05 metres i vorals d'1,25 metres.
 
A més, es construiran dues galeries d'evacuació, de 4,10 metres d'ample i 3,80 metres d'altura, amb sortida a la carretera existent que quedarà tancada al trànsit. S'habilitaran sortides des del túnel a la galeria d'emergència cada 250 metres, aproximadament.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha qualificat aquesta actuació com una "obra de país", que permetrà "enfortir la cohesió territorial del país", un concepte "clau" per aquest Govern, ha dit, i "millorar la permeabilitat amb l'Alt Pirineu i la seguretat d'aquesta carretera". Així, ha destacat que "el compromís que vam adquirir amb el territori es compleix".


Comentaris

envia el comentari