Catalunya Diari

El Parlament aprova demanar al Congrés la competència per convocar la consulta

El Parlament aprova demanar al Congrés la competència per convocar la consulta| EP - Fotografia: http://www.parlament.cat/Per això , durant les seves respectives intervencions en el ple , Jordi Turull (CiU) , Marta Rovira (ERC) i Dolors Camats (ICV-EUiA) han exalçat la repercussió internacional que tindria la negativa del Congrés a autoritzar un referèndum a Catalunya. També PSC, PP i Ciutadans -que han votat contra el traspàs de la competència - han donat per fet el 'no' de la Cambra Baixa, mentre que, des de la CUP - que s'ha abstingut -, el diputat Quim Arrufat ha defensat que no és el Congrés qui s'ha de pronunciar sobre si els catalans voten sobre el seu futur, sinó que el procés s'ha de negociar a Catalunya.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha presentat la votació d'aquest dijous com l'última oportunitat perquè el Govern central doni una sortida democràtica al procés, i ha argumentat que cal evidenciar a la cambra baixa la negativa a la consulta per part l'Executiu de Mariano Rajoy. La republicana ha retret la CUP seva abstenció i ha sostingut que, davant la falta de diàleg i negociació del Govern central, aquest pas és necessari perquè la seva negativa a la consulta s'expliciti al Congrés, un rebuig que despertarà complicitats internacionals i "donarà la volta al món".

També la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha defensat la legalitat i constitucionalitat de la proposta, i ha argumentat que, sigui quina sigui la resposta de l'Estat, la iniciativa "carrega el procés de raons de cara a Catalunya, Espanya i davant els ulls de la resta del món". Els ecosocialistes argumenten que portar la consulta al Congrés suposa guanyar "legitimitat per continuar" amb el procés quan l'Estat la negui, i ha apel·lat a la unitat de les forces catalanes que defensen el 'dret a decidir', com a clau per aconseguir preguntar a els catalans.

Jordi Turull (CiU) ha apreciat que el debat a Catalunya té també ressò internacional i ha defensat la "legitimitat democràtica" de la consulta, al·legant que la majoria de diputats són de partits que la incloïen en el seu programa electoral.


El paper del PSC
El debat sobre la proposició de llei ha estat marcat per la situació interna del PSC -tres diputats han trencat la disciplina de vot i Àngel Ros abandonava aquest dimecres el seu escó-, i han estat constants les al·lusions als socialistes catalans tant dels grups favorables a la consulta com dels contraris.

Turull, Rovira, Camats i Arrufat han qüestionat que els socialistes no donin suport a una proposició que busca una consulta legal i acordada amb el Govern central com havia reclamat el PSC, mentre que Camacho ha posat la situació del partit com a exemple que el procés sobiranista divideix i enfronta els catalans.


Comentaris

envia el comentari