Catalunya Diari

El pessebre vivent de Linyola 'crema' Soraya Sáenz de Santamaria a les calderes de Pere Botero

El pessebre vivent de Linyola 'crema' Soraya Sáenz de Santamaria a les calderes de Pere Botero| Text i fotografia: ACN

El pessebre vivent de Linyola tria cada any per votació popular un personatge mediàtic que crema simbòlicament a les calderes de Pere Botero, és a dir, a l'infern. Aquest any la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaria és qui ha obtingut més vots a través del web de l'organització, amb un frec a frec amb el seu cap de files, Mariano Rajoy.

Les representacions es van estrenar el dia de Sant Esteve i continuen els dies 1, 3, 6 i 10 de gener. L'última serà diürna. Els visitants hi trobaran un recorregut renovat amb escenes noves com la de la cova dels dimonis o la de la sitja. En total n'hi ha 53. És la 17ena edició del pessebre i per segona vegada compta amb una 'caganera' que es va escollir en un càsting el 19 de desembre al Poble Espanyol de Barcelona.

La tradició de les representacions nadalenques continua viva també en altres poblacions de les comarques de Lleida com Sant Guim de la Plana (Segarra), on el pessebre ja compleix 33 anys. En aquest espai el visitant hi pot veure un total de 32 escenes repartides entre el centre de la localitat i també a l'interior de cases particulars. La majoria estan basades en antics oficis i també hi ha algunes escenes bíbliques tradicionals. El pessebre de Sant Guim està emmarcat en un entorn medieval i compta amb la implicació d'unes 300 persones.

Altres pessebres vivents amb tradició a les comarques de Lleida són els que es fan a Sudanell, també centrat en oficis antics, o al barri de Magraners de Lleida, que es caracteritza per l'ús de material reciclat per construir les escenes.


Comentaris

envia el comentari