Catalunya Diari

El Ple del Consell Comarcal de l'Urgell declara Felip VI persona no grata

El Ple del Consell Comarcal de l'Urgell declara Felip VI persona no grata| Text i fotos: ACN

El Ple del Consell Comarcal de l'Urgell ha aprovat aquest dijous al vespre per majoria simple amb els dos vots dels consellers de la CUP i els set d'ERC una moció presentada pels primers per declarar persona no grata el rei Felip VI.

La moció que fa referència a la declaració de Felip VI com a persona no grata a l'Urgell és aplicable a tota la casa reial espanyola i recorda que el monarca no ostenta el seu títol com a resultat d'un procés democràtic, sinó ''com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor, Joan Carles I, que va accedir al tron per herència borbònica i pel mandat directe del dictador Francisco Franco''. El text també fa esment a la ''falta de respecte institucional de Felip VI cap a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el passat 11 de gener, en que es va negar a rebre-la en audiència pública'' per comunicar-li el nomenament del nou president de Catalunya.

El ple del Consell Comarcal de l'Urgell és el primer d'una institució d'aquestes característiques que aprova la moció de rebuig a la casa reial espanyola. A la demarcació de Lleida, la mateixa moció ha estat aprovada a Cervera, Balaguer, Alpicat i Bellpuig. Es va rebutjar a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Pel que fa a la moció de suport als ajuntaments i regidors investigats per l'Audiència Nacional espanyola, també presentada per la CUP, es concep en un format ''solidari'' cap a les institucions locals. La moció ratifica l'acord de la resolució del Parlament de Catalunya del 9 de novembre que diu que ''aquest Ple no col·laborarà amb les ordres dictades per tribunals espanyols en la persecució de persones escollides democràticament per exercir les seves obligacions''. També demana no respondre als possibles requeriments rebuts, com el que va afectar el regidor cupaire de Vic, Joan Comar Roura, acusat de sedició per la fiscalia.

Aquesta mateixa moció debatuda al Ple d'aquest dijous demana als mossos i a la conselleria d'Interior que ''desatenguin les ordres de la mateixa Audiència Nacional'', i demana també ''al conseller d'Interior, Jordi Jané, que ordeni als Mossos d'Esquadra que deixin de dirigir-se als ajuntaments i s'abstingui d'obeir qualsevol altre requeriment de l'Audiència Nacional en relació a la criminalització de l'activitat democràtica'' dels ajuntaments catalans. S'ha de concretar però, que aquest darrer punt s'ha votat a banda, de manera que no ha quedat aprovat ja que només ha rebut el suport dels dos vots dels consellers de la CUP. CiU hi ha votat en contra i ERC s'ha abstingut.


Comentaris
josep lluis
Yo y mi comunidad de vecinos declaramos personas non gratas a estos cafres del Consell Comarcal. Basta ya de chorradas y que desparezcan estas instituciones que no sirven para nada. Paguen a las farmacias y olvídense de la indepencia. Nacieron con dni que pone nacionalidad "española" y moriran siendo españoles.

envia el comentari